WordPress SEO: Κατέκτησε την κορυφή
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 19-12-2021
  • 561 Unique Views

Η εμφατική προβολή, εδραίωση και βελτιστοποίηση της παρουσίας της WordPress ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο δεν αποτελεί απλά μια επιλογή αλλά αναγκαιότητα στην περίπτωση που θες να αυξήσεις την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σου κυριαρχώντας απέναντι στον ανταγωνισμό. Εκατομμύρια ενεργοί χρήστες του διαδικτύου που στόχο έχουν την ενημέρωση, τη ψυχαγωγία, τη κοινωνικοποίηση, την αναζήτηση προϊόντων ή υπηρεσιών, την πραγματοποίηση αγορών κ.α. διεκδικούνται συνεχώς από τον τεράστιο ανταγωνισμό του διαδικτυακού επιχειρείν.

Στον ατελείωτο αγώνα του ανταγωνισμού και της κατάκτησης της κορυφής στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs) έρχεται να συμβάλει σημαντικά το WordPress SEO. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τις υπηρεσίες του WordPress προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του διαδικτύου, στηρίζοντας τη δημιουργία και εδραίωση της επωνυμίας τους σε οργανικές αναζητήσεις και το WordPress SEO.

Η πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων WordPress θεωρείται ανεπιφύλακτα το δημοφιλέστερο και ένα από τα καλύτερα CMS που ανταποκρίνεται θετικά στη βελτιστοποίηση των σελίδων της προς τις μηχανές αναζήτησης καθώς διευκολύνει τη δομή, τη διαχείριση και τη δημοσίευση του περιεχομένου με επιθυμητό SEO – friendly τρόπο. Παρόλα αυτά μια απλή δημιουργία μιας WordPress ιστοσελίδας δεν είναι αυτό που θα οδηγήσει την επιχείρηση και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διαθέτει στη πρώτη σελίδα των αναζητήσεων.

Το άρθρο αυτό θα σε μυήσει στις σημαντικότερες πρακτικές του SEO for WordPress σε συνδυασμό με την παρουσίαση των καλύτερων εργαλείων – WordPress SEO Plugins τα οποία θα συμβάλουν ευεργετικά κάνοντας την πορεία της προσπάθειας σου για την οργανική προώθηση ιστοσελίδας σημαντικά πιο εύκολη.

Θέλεις να κατακτήσεις την κορυφή; Δες τα αποτελεσματικά πακέτα της Cloud O.E. για Search Engine Optimization!

Τι είναι το WordPress SEO ;

Το SEO ή αλλιώς Search Engine Optimization είναι το σύνολο των ενεργειών που θα βελτιώσουν τη θέση κατάταξης  της ιστοσελίδας σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης έτσι ώστε να αυξηθεί η προβολή της, όταν οι διαδικτυακοί χρήστες αναζητούν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των μηχανών αναζήτησης. Όσο καλύτερη η προβολή της ιστοσελίδας σου στα αποτελέσματα αναζητήσεων τόσο μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα στο εσωτερικό της. Το WordPress είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου φροντίζοντας εξαρχής αρκετά μεγάλο ποσοστό των παραπάνω ενεργειών – πρακτικών SEO όπως για παράδειγμα, την εμφάνιση της ιστοσελίδας με διάφορα themes βελτιστοποιημένα ως προς τις μηχανές αναζήτησης και έτοιμα προς χρήση. Παρόλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες – πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσεις για να κατακτήσεις την κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Με πιο απλά λόγια το WordPress SEO περιλαμβάνει και αυτό με τη σειρά του ενέργειες – πρακτικές καθώς και εργαλεία - WordPress Plugins που θα πρέπει να υιοθετήσεις για να απογειώσεις την WordPress ιστοσελίδα σου. 

Οι σημαντικότερες πρακτικές WordPress SEO.

Το SEO for WordPress περιλαμβάνει πλήθος ενεργειών – πρακτικών προκειμένου η WordPress ιστοσελίδα σου να βελτιστοποιηθεί στο μέγιστο για τις μηχανές αναζήτησης. Παρόλα αυτά η υιοθέτηση όλων των παρακάτω δεν είναι απαραίτητη  για την ανάδειξη θετικών αποτελεσμάτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτεις ήδη μια WordPress ιστοσελίδα και όρεξη για δουλειά ξεκινώντας την προσπάθεια σου από τα εύκολα προχωρώντας βήμα βήμα στα δυσκολότερα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τους καρπούς της δουλειάς σου.

 

  • Ξεκίνα με κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό, έλεγξε τις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σου καθώς το WordPress έχοντας ως στόχο να σου δώσει τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρώσεις τη μορφοποίηση – σχεδιασμό της ιστοσελίδας  έρχεται με ενσωματωμένη την επιλογή της απόκρυψης της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης. Σιγουρέψου λοιπόν πριν συνεχίσεις ότι θα επισκεφτείς το Admin Panel -> Settings -> Reading -> Search Engine Visibility δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις μηχανές αναζήτησης να σκανάρουν τόσο τη δομή όσο και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου.
  • Ένα ακόμα απλό βήμα στην προσπάθεια πραγματοποίησης του WordPress SEO είναι η δημιουργία και χρήση SEO – friendly μόνιμων συνδέσμων (permalinks). Όταν λέμε SEO – friendly permalinks εννοούμε την δημιουργία url που περιέχουν λέξεις που περιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας που αντιπροσωπεύουν κάνοντας πιο εύκολη τη κατανόηση του τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τις μηχανές αναζήτησης.

Προεπιλεγμένη δομή permalink μιας WordPress ιστοσελίδας:

https://www.my-website.gr/?p-123  ->  Δεν δίνει κάποια πληροφορία.

Σωστή επιλογή δομής permalink:

https://www.my-website.gr/article/pos-bgaino-protos-sto-google -> το url αυτό δίνει κατευθείαν την πληροφορία ότι η σελίδα που αντιπροσωπεύει περιέχει άρθρο που ενδεχομένως να σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τον πολυπόθητο στόχο σου, να βγεις πρώτος στο Google. 

Πριν προχωρήσουμε, σημαντικός είναι και ο πάγιος καθορισμός του προθέματος των url (με ή χωρίς www) όπως επίσης ο διαχωρισμός και η διάταξη των λέξεων που θα χρησιμοποιηθούν στην ακολουθία μετά το Domain Name.

Βρες τον κατάλληλο συνεργάτη που θα σε καλύψει τόσο κατά την κατασκευή wordpress όσο και κατά την υποστήριξη wordpress!

  • Η ενημέρωση των μηχανών αναζήτησης για την ύπαρξη και τη δημοσίευση νέου περιεχομένου στη WordPress ιστοσελίδα σου είναι σημαντική υπόθεση. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι χάρτες XML (XML sitemaps) οι οποίοι αποτελούν ειδικά μορφοποιημένα αρχεία που θα διευκολύνουν τις μηχανές αναζήτησης στην ανεύρεση των ήδη υπάρχον αλλά και νέων σελίδων στο εσωτερικό της διαδικτυακής ιστοσελίδας, ξεκινώντας το συντομότερο δυνατό την ταξινόμηση στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Η δημιουργία XML Sitemaps πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση γνωστών WordPress SEO Plugins που παρουσιάζονται στην επόμενη ενότητα του άρθρου.
  • Συνεχίζοντας τη προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου σου ως προς το WordPress SEO η προσοχή σου θα πρέπει να στραφεί και στη βελτιστοποίηση των ετικετών (meta tags) όπως τους τίτλους (meta titles), τις περιγραφές (meta descriptions) της κάθε σελίδας και τις λέξεις κλειδιά (meta keywords) που υπάρχουν στο εσωτερικό τους. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και πάλι οποιοδήποτε WordPress SEO Plugin προσφέροντας σου την επιπλέον δυνατότητα προεπισκόπησης αποσπάσματος ως προς το πως θα εμφανίζεται και το τι θα βλέπουν οι χρήστες σε περίπτωση εμφάνισης της ιστοσελίδας σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • Εκτός από το να εισέλθουν νέοι χρήστες στη WordPress ιστοσελίδα σου, σημαντικό είναι να εξασφαλίσεις τον τρόπο με το οποίο θα παρακινήσεις τους νέο εισελθέντες χρήστες να πλοηγηθούν και να αφιερώσουν χρόνο στο εσωτερικό της. Ο τρόπος αυτός έχει «όνομα» το λεγόμενο Internal linking με το οποίο μπορείς να συνδέσεις τις σελίδες της WordPress ιστοσελίδας σου μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι όλο και περισσότερες πόρτες  τις οποίες θα κληθεί να διαβεί ο χρήστης προκειμένου να ανακαλύψει την πληροφορία που αναζητά. Η δημιουργία και χρήση εσωτερικών συνδέσμων σίγουρα θα αυξήσει τις προβολές των σελίδων που περιέχονται στο εσωτερικό της ιστοσελίδας, θα αυξήσει το χρόνο παραμονής των χρηστών στο εσωτερικό της και αδιαμφισβήτητα θα συμβάλει θετικά στα τελικά αποτελέσματα της WordPress SEO προσπάθειας σου.
  • Τέλος στη νέα εποχή του διαδικτύου σημαντικότερα όλων είναι η ταχύτητα, η απόδοση, η προστασία και η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας. Ας τα πάρουμε από την αρχή, η ταχύτητα και η απόδοση είναι αλληλένδετα στοιχεία και ιδιαίτερα σημαντικά για τη διαμόρφωση μιας αξιοσημείωτης εμπειρίας χρήστη – user experience (UX) κάτι που θα κερδίσει από την πρώτη στιγμή τον ίδιο το χρήστη αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, για τρόπους βελτίωσης της ταχύτητας και απόδοσης μιας ιστοσελίδας έχουμε μιλήσει στο άρθρο: Website speed: Πως να αυξήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.  Όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια για τη WordPress ιστοσελίδα σου καλό θα ήταν να ξεκινήσεις το συντομότερο να χρησιμοποιείς πρωτόκολλα ασφαλείας SSL / HTTPS προκειμένου να αποφύγεις τη μαύρη λίστα των μηχανών αναζήτησης. Μην ξεχνάς ότι με ένα managed web hosting πακέτο μπορείς να έχεις το WordPress σου πάντα αναβαθμισμένο και ταχύτατο!

Τι είναι τα WordPress SEO Plugins ;

Όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο WordPress SEO τα WordPress SEO Plugins αποτελούν όπλα στη φαρέτρα σου, θα σε βοηθήσουν να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα σου προς τις μηχανές αναζήτησης ευκολότερα. Τα εργαλεία αυτά θα σου προσφέρουν στοχευμένες προτάσεις βελτιστοποίησης σε σημεία που η WordPress ιστοσελίδα της επιχείρησης σου «πονά», θα απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα καθώς επίσης θα σου δώσουν τη δυνατότητα να προβείς σε εικονικές προσομοιώσεις αναζητήσεων επιστρέφοντας σου εικονικά αποτελέσματα που τις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται άρτια στην πραγματικότητα.

 

Top 3 WordPress SEO Plugins.

Το άρθρο αυτό θα κλείσει με τις τρείς καλύτερες προτάσεις για WordPress SEO Plugins που κατά την άποψη μας θα καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες που θα προκύψουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής πρακτικών WordPress SEO σε οποιαδήποτε WordPress ιστοσελίδα. Μπορείς να δοκιμάσεις και να επιλέξεις όποιο σου ταιριάζει καλύτερα.

1.     Yoast SEO

Όπως ήδη έχει αναφερθεί αποτελεί εργαλείο SEO για WordPress. Η δημοφιλία του φτάνει της 5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις καθώς ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 350 εκατομμύρια downloads. Παρέχει στους χρήστες της τρία διαφορετικά πακέτα με το πιο προτιμητέο να είναι το Yoast SEO Premium plugin το οποίο προσφέρει:

  • Προτάσεις για τη δημιουργία εσωτερικών συνδέσμων (internal linking).
  • Εστιασμένες αναφορές όσον αφορά τις λέξεις – φράσεις κλειδιά.
  • Εργαλεία για την ανάλυση περιεχομένου των σελίδων.
  • Ενσωματωμένο διαχειριστή ανακατευθύνσεων.
  • Εργαλεία για τη δημιουργία των XML Sitemaps.

2.     All in One SEO Pack

Ένα ακόμα WordPress SEO Plugin είναι το All in One SEO Pack. Το δυνατό του σημείο είναι τα πλούσια χαρακτηριστικά που προσφέρει μέσα από την εξαιρετικά user – friendly διεπαφή του, σχεδιασμένη ιδανικά για αρχάριους αλλά και ειδικούς χρήστες. Το εργαλείο αυτό είναι σε θέση να σου προσφέρει:

  • Υποστήριξη σε θέματα σχεδιασμού των XML Sitemaps.
  • Υποστήριξη στα Google Analytics.
  • Ενσωματωμένο διαχειριστή ανακατευθύνσεων.
  • Ενοποίηση με ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Shopify.
  • Αυτόματη βελτίωση των meta – tags.

3.     Premium SEO Pack

Το τελευταίο SEO WordPress Plugin που προτείνεται είναι το Premium SEO Pack το οποίο προσφέρει ένα σύνολο δυνατοτήτων που θα αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για έμπειρους επαγγελματίες SEO και όχι μόνο. Το εργαλείο αυτό έρχεται να σου προσφέρει με τη σειρά του:

  • Εστιασμένη ανάλυση λέξεων – φράσεων κλειδιών.
  • Προσαρμοσμένα permalinks.
  • Αναλύσεις σελίδων και προτάσεις βελτίωσης αυτών.
  • Προτάσεις λέξεων – φράσεων κλειδιών.
  • Ενσωματωμένο διαχειριστή ανακατευθύνσεων.
  • Μαζική βελτιστοποίηση.
  • Δημιουργία XML Sitemaps.

Τα παραπάνω plugins θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το on-page SEO της ιστοσελίδας σου και να έχεις αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μην ξεχνάς όμως ότι η Google αναφέρει σε σχετικές δημοσιεύσεις ότι αξιολογεί τις ιστοσελίδες απέναντι σε 200+ ranking factors, το οποίο σημαίνει ότι τα all in one plugins μπορούν να καλύψουν ένα μέρος τους. Μην ακούς λοιπόν υποτιθέμενους προφήτες του SEO που υπόσχονται αποτελέσματα πρώτης σελίδας με την εγκατάσταση ενός και μόνο Wordpress SEO plugin.

Το SEO είναι απαραίτητο για την επιτυχία κάθε διαδικτυακής επιχείρησης. Ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή ώστε να παρακολουθείς τις συνεχόμενες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο χώρο του και ταυτόχρονα να διατηρείς όλες εκείνες τις πτυχές που θα βελτιστοποιούν τη WordPress ιστοσελίδα σου προς τι μηχανές αναζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά