Τι είναι domain name και τι είναι web hosting;
Alexandros K. Nasiopoulos
  • 28-08-2019
  • 3386 Unique Views

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας με πελάτες που μας προσέγγισαν για κατασκευή ιστοσελίδας ή κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς και για φιλοξενία ιστοσελίδας και στην προσπάθεια μας να εξηγήσουμε το συνολικό κόστος κατασκευής και διατήρησης ενός ιστότοπου ή website, έχουμε παρατηρήσει μία σύγχυση στους όρους domain name και web hosting. Κάποιοι θεωρούν ότι το domain name και το web hosting είναι το ίδιο. Κάποιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το domain name και τι ακριβώς είναι το web hosting.

Στο παρακάτω άρθρο για αρχάριους χρήστες του διαδικτύου, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τη σημασία και τη χρησιμότητα του καθενός.

Μήπως χρειάζεσαι ένα πακέτο web hosting που θα σου προσφέρει εκτός από ασφάλεια και ακραίες ταχύτητες φόρτωσης; Δες την πρόταση της Cloud O.E. για web hosting! Αν έχεις wordpress ίσως σε ενδιαφέρει και η υποστήριξη wordpress.

Τι είναι domain name;

Domain name είναι η διεύθυνση του website σας. Τη διεύθυνση αυτή πληκτρολογούν οι χρήστες του διαδικτύου στη μπάρα του URL των διαφόρων web browsers (π.χ. Google Chrome), για να επισκεφθούν το website σας. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, θεωρείστε ότι το domain name είναι η διεύθυνση της επιχείρησής σας. Δίνετε τη διεύθυνση της επιχείρησής σας στους πελάτες σας, για να μπορέσουν να εντοπίσουν την επιχείρησή σας και να την επισκεφθούν.

Ας δούμε όμως μία πιο ρεαλιστική εξήγηση.

Το Internet (interconnected network ή διασυνδεδεμένο δίκτυο) είναι το παγκόσμιο δίκτυο διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών (computer network) που χρησιμοποιούν το μοντέλο του πρωτοκόλλου του internet (internet protocol suite - TCP/IP) για τη σύνδεση συσκευών σε όλο τον κόσμο.

Επειδή σίγουρα μπερδευτήκατε χειρότερα, θα αναλύσουμε τα πράγματα λίγο πιο απλά. Το internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με καλώδια. Για να είναι εφικτός ο εντοπισμός του κάθε υπολογιστή, κάθε υπολογιστής έχει μία μοναδική ταυτότητα που ονομάζεται διεύθυνση IP (IP address). Η διεύθυνση IP είναι ένας αριθμός με μορφή π.χ. 96.67.523.133.

Οι υπολογιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποθηκεύουν ή να θυμούνται αυτούς τους αριθμούς. Επειδή όμως είναι ανέφικτο για τους ανθρώπους, να θυμούνται αυτούς τους αριθμούς και να τους χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν τα domain name.

Με τον τρόπο αυτό, εάν θέλετε να επισκεφθείτε ένα website, δεν χρειάζεται να θυμάστε και να πληκτρολογήσετε έναν αριθμό. Αντ' αυτού μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα όνομα π.χ. cloudoe.gr.

Tι είναι web hosting;

Web hosting είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονται τα αρχεία του website σας. Κάθε website αποτελείται από αρχεία, συνήθως html ή php, για στατικές ιστοσελίδες και δυναμικές ιστοσελίδες, αντίστοιχα.

Στο παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω, όπου το domain name είναι η διεύθυνση της επιχείρησής σας, το web hosting είναι η έδρα της επιχείρησής σας, δηλαδή ο χώρος που στεγάζεται η επιχείρησή σας ή ο χώρος που έχετε τα προϊόντα σας.

Οι χρήστες του διαδικτύου πληκτρολογούν το domain name σε έναν browser, το οποίο μεταφράζεται αυτόματα στην διεύθυνση IP του υπολογιστή της εταιρείας web hosting που φιλοξενεί το website σας. Ο υπολογιστής αυτός, που περιέχει τα αρχεία του website σας, στέλνει με τη σειρά του στους χρήστες, τα αρχεία αυτά.

Τι σχέση έχει το domain name με το web hosting;

Το domain name δεν έχει σχέση με το web hosting. Συνεργάζονται όμως, για να μπορεί το website σας να είναι προσβάσιμο από τους χρήστες. Το domain name είναι η διεύθυνση του website σας και το web hosting φιλοξενεί τα αρχεία του website σας.

Εάν λήξει, για παράδειγμα, το domain name κατ΄ αρχήν σημαίνει ότι κάποιος άλλος μπορεί να το πάρει. Σημαίνει επίσης ότι το website σας δεν έχει πλέον διεύθυνση, οπότε δε μπορεί κάποιος να το εντοπίσει.

Εάν αντίθετα λήξει το web hosting σημαίνει ότι το website σας έχει διεύθυνση, αφού έχετε domain name, αλλά στη διεύθυνση αυτή δε θα υπάρχουν τα αρχεία του website σας.

Χρειάζεται να έχω και domain name και web hosting για το website μου;

Ναι, κάθε website πρέπει να έχει και domain name και web hosting.

Χρειάζεστε web hosting για να φιλοξενεί τα αρχεία του website σας. Μόλις φροντίσετε για τη φιλοξενία του website σας, πρέπει να αγοράσετε ένα domain name και να το παραμετροποιήσετε ώστε να δείχνει στον πάροχο της εταιρείας web hosting, που βρίσκονται τα αρχεία του website σας.

Όταν αγοράζετε ένα domain name, αποκτάτε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως ενός ή δύο ετών. Το κόστος για ένα domain name, συνήθως ανέρχεται περίπου στα 25€ ανά διετία.

Υπάρχουν πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδας με πληρωμή ανά μήνα ή ανά έτος. Το web hosting μπορεί να στοιχίζει από 40-50€ ανά έτος και να ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις του website σας. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο web hosting ακόμα και αν χρειαστεί να διαθέσετε λίγα ευρώ το έτος παραπάνω.

Χρειάζεται να αγοράσω domain name και web hosting την ίδια στιγμή, από την ίδια εταιρεία;

Το domain name είναι ανεξάρτητο από το web hosting. Οπότε η απάντηση είναι όχι και όχι.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αγοράσετε web hosting για όσο καιρό χρειαστεί για την κατασκευή του website σας, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να έχετε domain name. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας μέσω ενός subdomain, το οποίο θα δημιουργήσει η εταιρεία web hosting και θα παραμετροποιήσει κατάλληλα ώστε να δείχνει τα αρχεία του website σας.

Μόλις το website σας κατασκευαστεί και θελήσετε να το προωθήσετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα domain name, από την εταιρεία web hosting που φιλοξενεί το website σας ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Συνήθως, βέβαια, μία κοινή πρακτική είναι η αγορά domain name και web hosting την ίδια στιγμή από την ίδια εταιρεία, ώστε να μη χρειάζεστε να ασχολείστε δύο φορές για το ίδιο σχεδόν πράγμα.

Μπορώ να μετακινήσω το domain name ή το web hosting σε άλλη εταιρεία;

Όπως είπαμε και παραπάνω, το domain name είναι ανεξάρτητο από το web hosting. Μπορείτε να μετακινήσετε το web hosting σε άλλη εταιρεία και να κρατήσετε το domain name. Μπορείτε να μετακινήσετε το domain name σε άλλη εταιρεία και να κρατήσετε το web hosting. Μπορείτε να τα μετακινήσετε και την ίδια στιγμή, μαζί, σε όποια εταιρεία θέλετε.

Προσοχή όμως! Υπάρχει μία πρακτική από εταιρείες web hosting, κατά την οποία μόλις αποφασίσετε να σταματήσετε τη συνεργασία σας, προσπαθούν να σας δυσκολέψουν λίγο τη ζωή. Με ποιόν τρόπο; Συνεχίζουν να δείχνουν το domain name σας στα προηγούμενα αρχεία του website σας, παρότι έχετε μετακινήσει πλέον το website σας σε άλλη εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ένα domain name το οποίο δείχνει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, κάτι το οποίο προκαλεί σύγχυση στις μηχανές αναζήτησης και δρα κατά της φερεγγυότητας του domain name σας και κατ' επέκταση και του website σας.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, είναι να συνεργαστείτε με μία εταιρεία που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να μην είναι μοναδικό σας μέλημα τα λίγα ευρώ παραπάνω το έτος, που μπορεί να πληρώσετε για το web hosting.

Μπορώ να έχω δύο ή περισσότερα domain name;

Ναι, μπορείτε να έχετε όσα domain name θέλετε, τα οποία θα δείχνουν το ίδιο ή διαφορετικό website. Το σωστό και το σύνηθες βέβαια είναι η ύπαρξη ενός domain name για ένα website. Το domain name, μαζί με το περιεχόμενο που θα αναπτύξετε στο website σας, αποκτούν μία βαρύτητα, το λεγόμενο website ranking, το οποίο θα πρέπει συνεχώς να προσπαθείτε να ανεβάζετε, εάν θέλετε το website σας να εμφανίζεται στην 1η σελίδα στις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο domain name και στο περιεχόμενο του website σας καθώς είναι αυτά που θα διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την πορεία και στο SEO του website σας, όσες φορές και αν χρειαστεί να αλλάξετε το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας.

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά