Website SEO: Πως να εφαρμόσετε Search Engine Optimization
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 03-09-2019
  • 5854 Unique Views

To Search Engine Optimization ή αλλιώς SEO είναι πολύ σημαντικό για την ιστοσελίδα σας ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Βελτιστοποιώντας το website σας στις μηχανές αναζήτησης, εμφανίζετε το website σας σε περισσότερους επισκέπτες που μπαίνουν σε αυτό μέσω αναζητήσεων keywords στις μηχανές αναζήτησης. Με πιο τεχνικούς όρους, με το SEO εμφανίζετε την ιστοσελίδα σας σε περισσότερα Search Engine Results Pages - SERPs, σελίδες που εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, σε απάντηση ενός ερωτήματος - query των χρηστών τους.

Το SEO δεν είναι ένα μαγικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να παραπλανήσουμε τις μηχανές αναζήτησης, για να εμφανίσουν υψηλότερα σε περισσότερα keyword την ιστοσελίδα μας.

Σκεφτείτε πως οι μηχανές αναζήτησης αναβαθμίζουν συνεχώς τους αλγόριθμούς τους ακόμη και με τεχνητή νοημοσύνη (δες RankBrain), έτσι ώστε να εμφανίσουν στους χρήστες ακριβώς το αποτέλεσμα που αναζητούν. Οι καλύτερες πρακτικές για το SEO σήμερα, δεν είναι άλλες από τη σχετικότητα του περιεχομένου μας και την πρόθεση στις αναζητήσεις των χρηστών.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω μπορεί να σας μπερδέψουν. Σε αυτό το άρθρο καθώς και σε επόμενα, θα σας παρέχουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, για να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας εφαρμόζοντας τεχνικές SEO.

Κάπου εδώ να διαχωρίσουμε το Theoritical SEO που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας στην ιστοσελίδα σας, από το Technical SEO που θα πρέπει να εφαρμόσει ένας επαγγελματίας του Search Engine Optimization. Δεν είναι υποχρεωτικό να προσλάβετε έναν επαγγελματία του SEO για το Theoritical SEO. Το Theoritical SEO που μπορείτε να εφαρμόσετε και μόνοι σας είναι αρκετό για να φέρει αρκετά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα σας.

Keep in mind, ότι η παρακάτω λίστα, που αποτελείται από 8 SEO Tips, δεν καλύπτει κάθε πτυχή του SEO που υπάρχει διαθέσιμη, είναι όμως αρκετή για να προσελκύσετε περισσότερους χρήστες στο website σας. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην βελτιστοποίηση του περιεχομένου ενός άρθρου Blog - Blog post.

Θέλεις να αυξήσεις το οργανικό σου traffic; Δες τι σου προσφέρει η Cloud O.E. για προώθηση ιστοσελίδων SEO!

1. Εστιάστε το article SEO σε ένα ή δυο long tail keyword που θα ταιριάζουν με τις προθέσεις και τα ερωτήματα των αναγνωστών σας

Παλαιότερα, βελτιστοποιούσαν τα άρθρα χρησιμοποιώντας όσο περισσότερα keyword ήταν δυνατό, μέσα σε ένα κείμενο. Σήμερα, οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αντιλαμβάνονται το Keyword stuffing και τιμωρούν τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνικές, για να εμφανιστούν σε περισσότερα keyword.

Αν το δούμε από την πλευρά των επισκεπτών, η επανάληψη πολλών λέξεων κλειδιών - keywords μέσα σε ένα κείμενο καταστρέφει την εμπειρία τους. Ένας από τους πολλούς ranking factor των μηχανών αναζήτησης, είναι να διασφαλίσουν ότι η σελίδα που θα εμφανίσουν στα SERPs είναι ακριβώς αυτή που θα απαντάει στις προθέσεις των επισκεπτών. Ως αποτέλεσμα, τα keyword μέσα στο περιεχόμενο δε θα πρέπει να φαίνονται αφύσικα και ασύνδετα με αυτό.

Βρείτε λοιπόν 1-2 λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και αφιερώστε χρόνο για να καλύψετε κάθε απορία που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης γράφοντας αυτές τις λέξεις κλειδιά.

Γιατί προτείνουμε να χρησιμοποιείτε long tail Keywords; Βελτιστοποιώντας μία σελίδα σε ένα γενικό keyword πχ. Αυτοκίνητο, σίγουρα δε γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνει ο επισκέπτης, με αποτέλεσμα να μην απαντάμε στο ερώτημά του και να φεύγει δυσαρεστημένος από τη σελίδα μας ,χωρίς να αλληλεπιδράσει με αυτή (δες το άρθρο μας για την αύξηση των πωλήσεων και το conversion rate). Αντίθετα, αν επιλέξετε ένα long tail keyword όπως για παράγειγμα VW ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ξέρετε ακριβώς τι ζητάει ο επισκέπτης και μπορείτε να του δώσετε λύση, ακόμα και να του πουλήσετε ένα.

2. Χρησιμοποίησε αυτά τα Keyword σε σωστό σημείο μέσα στη σελίδα

Αφού επιλέξατε τα keyword, ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσετε σωστά μέσα στη σελίδα σας. Ποια είναι όμως τα πιο σωστά σημεία για να τα τοποθετήσετε, ώστε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τα οργανικά αποτελέσματα;

- Τοποθετήστε το Keyword στον τίτλο

Ο τίτλος - title tag είναι το πρώτο σημείο που βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης και οι searchers. Από τον τίτλο διαπιστώνουν εάν τελικά θα επισκεφτούν το δικό σας website ή του ανταγωνιστή. Αν ο τίτλος είναι σχετικός με τις προσδοκίες του επισκέπτη, τότε το πιθανότερο είναι να επισκεφτεί το website σας. Ο τίτλος θα πρέπει να είναι περιεκτικός και μικρότερος από τους 60 χαρακτήρες για να εμφανιστεί ολόκληρος στα αποτελέσματα της Google. Όταν ο τίτλος του άρθρου σας είναι πάνω από 60 χαρακτήρες, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε το keyword στην αρχή του τίτλου.

- Τοποθετήστε το Keyword στο Header και Body

Τοποθετήστε το keyword μέσα στο header και στο body του άρθρου σας, χωρίς όμως να το επαναλαμβάνετε άσκοπα, που θα έχει ως αποτέλεσμα ποινές από τις μηχανές αναζήτησης. Ξεκινώντας να δημιουργείτε ένα SEO Copywrited άρθρο - περιεχόμενο, η πρώτη σας σκέψη θα πρέπει να είναι να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των επισκεπτών σας. Η γνώμη των επισκεπτών θα αυξήσει τις πωλήσεις σας και όχι οι επισκέπτες που έτυχε να μπουν για λίγο στη σελίδα σας και έπειτα αποχώρησαν απογοητευμένοι. Το keyword μπορεί να προστεθεί φυσικά μέσα στο κείμενο χωρίς άσκοπες επαναλήψεις.

- Τοποθετήστε το Keyword στο URL

Οι μηχανές αναζήτησης παρατηρούν επίσης το URL του άρθρου για να διαπιστώσουν περί ποίου θέματος πραγματεύεται το άρθρο. Είναι το στοιχείο του website που γίνεται πρώτο crawl από τις μηχανές αναζήτησης και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι σωστά δομημένο. Παλαιότερα, τα url είχαν τη μορφή http://website.gr/article?id=5, γεγονός που δε διευκόλυνε τις μηχανές αναζήτησης στο να καταλάβουν το περιεχόμενο της σελίδας. Πριν μερικά χρόνια, με πρωτοπόρο την opensource πλατφόρμα wordpress, τα url τροποποιήθηκαν και έγιναν πιο ευανάγνωστα. παίρνοντας μια μορφή http://website.gr/website-seo. Επειδή κάθε άρθρο έχει το δικό του μοναδικό URL, για να είναι περισσότερο SEO friendly συμπεριλάβετε το/α Keyword στο URL σας.

- Δημιουργήστε ένα πειστικό Meta Description

Έπειτα από μία αναζήτηση, οι μηχανές αναζήτησης επιστρέφουν κάποια αποτελέσματα - search results στους χρήστες. Τα αποτελέσματα αυτά, αν δεν πρόκειται για rich objects, συνήθως περιέχουν έναν τίτλο και μια περιγραφή. Η περιγραφή αυτή είναι συνήθως το meta description, που έχετε ορίσει εσείς. Δημιουργήστε λοιπόν ένα ξεχωριστό meta description για κάθε σελίδα σας, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να καταλάβει, μέσα από λίγες λέξεις, τι θα διαβάσει εάν πατήσει το δικό σας αποτέλεσμα αναζήτησης. Ξεκινήστε να δημιουργείτε το meta description περιλαμβάνοντας το keyword που έχετε επιλέξει. 

Έχετε πάντα στο νου σας ότι το copy είναι το πιο σημαντικό για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Τι είναι copy; Στο web marketing, το copy είναι το αποτέλεσμα ενός copywriter που δημιουργεί κείμενα για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αγοράσουν κάποιο προϊόν.

3. Ελέγξτε εάν το website σας είναι SEO και Mobile Friendly

Γνωρίζετε ότι πλέον οι περισσότερες αναζητήσεις γίνονται από mobile phones; Έρευνες έχουν δείξει, πως το 65% των searcher χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να αναζητήσουν στις μηχανές αναζήτησης. Από ανακοινώσεις της Google κατά την ανακοίνωση του Penguin αλγόριθμου της το 2015, οι mobile friendly σελίδες παρουσιάζονται πιο ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Χρησιμοποιείστε την εφαρμογή της Google για να ελέγξετε εάν η σελίδα σας είναι mobile friendly. Εάν σας παρουσιάσει κάποιο error, θα πρέπει να το διορθώσετε. Εάν σας επιστραφεί μήνυμα "Page is mobile friendly" έχετε ολοκληρώσει το 3ο βήμα του άρθρου μας.

4. Βελτιστοποιήστε τα alternative text των εικόνων σας

Κάθε website αποτελείται από κείμενο και εικόνες. Συνήθως οι εικόνες βοηθούν την επεξήγηση του κειμένου. Οι μηχανές αναζήτησης παρόλο που περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη στους αλγόριθμούς τους, δεν μπορούν να καταλάβουν τι πραγματεύεται κάθε εικόνα μέσα στη σελίδα σας. Το alternative text (alt) δίπλα σε μία εικόνα είναι αυτό που δίνει στις μηχανές αναζήτησης μια ιδέα για το τι δείχνει η εικόνα. Το alt text είναι ένα attribute της html που δημιουργήθηκε για να εμφανίζει ένα κείμενο σε περίπτωση που η εικόνα δεν εμφανιστεί. Ένα παράδειγμα alt text είναι το παρακάτω:

<img src="image-5.jpg" alt="παιχνίδια στη θάλασσα">

Εφόσον έχετε ορίσει το alt text θα ήταν ευεργετικό να αλλάξετε και το image name. Image-5.jpg? Τι είναι? Μια εικόνα? Τι εικόνα? Το ίδιο αναρωτιούνται και οι μηχανές αναζήτησης. Αλλάξτε το image name σε κάτι πιο σωστό.

<img src="paixnidia-sti-thalassa.jpg" alt="παιχνίδια στη θάλασσα">

Την επόμενη φορά που θα αναζητήσει κάποιος χρήστης εικόνες για παιχνίδια στη θάλασσα, θα εμφανιστεί η δική σας εικόνα και μέσω αυτής θα έρθει ο επισκέπτης στο website σας.

5. Σταματήστε την αντιγραφή

Μην αντιγράφετε από άλλες σελίδες! Αντιγράφοντας ένα κείμενο από κάποια άλλη σελίδα και παρουσιάζοντάς το για δικό σας κινδυνεύετε να τιμωρηθείτε από τις μηχανές αναζήτησης για dublicate content.

Μην αντιγράφετε από τη δική σας σελίδα! Αν σε ένα άρθρο γράφετε για τα παιχνίδια στη θάλασσα, επιλέξτε 1-2 target keyword. Γράψτε για τα παιχνίδια στη θάλασσα και τίποτα άλλο. Εάν θέλετε να διαφημίσετε ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο, γράψτε ένα άλλο άρθρο που θα στοχεύει στο keyword ξενοδοχείο στη Μύκονο. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε keyword που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του άρθρου και μη χρησιμοποιείτε τα ίδια keyword για όλα σας τα άρθρα.

6. Βελτιώστε τη δομή του website σας

Βελτιώνοντας τη δομή ενός website, διευκολύνετε τους επισκέπτες να καταλάβουν τη διάταξη του website και να βρουν πιο εύκολα το περιεχόμενο που αναζητούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μηχανές αναζήτησης: Αγαπούν να βλέπουν μία σωστή δομή URL μέσα στο website. Ένα παράδειγμα από το δικό μας website και τη δομή του.

Αυτή είναι η αρχική μας σελίδα: https://www.cloudoe.gr/

Αυτή είναι η σελίδα που φιλοξενούμε τα άρθρα μας: https://www.cloudoe.gr/articles/

Αυτή η σελίδα, είναι η σελίδα επικοινωνίας μας: https://www.cloudoe.gr/contact/

Προσθέτοντας στο τέλος του URL της αρχικής σελίδας ένα μικρό keyword, παρουσιάζουμε στον επισκέπτη την αντίστοιχη σελίδα.

Κάτι όμορφο για τους επισκέπτες της σελίδας σας και τις μηχανές αναζήτησης, θα ήταν μία δομή σαν την παρακάτω:

Η αρχική σελίδα: https://www.my-website.gr/

Η κατηγορία που περιέχει όλα τα άρθρα που αφορούν τη θάλασσα: https://www.my-website.gr/thalassa

Ένα άρθρο για τη θάλασσα: https://www.my-website.gr/thalassa/paixnidia-sti-thalassa

Ένα άλλο άρθρο για τη θάλασσα: https://www.my-website.gr/thalassa/gimnastiki-sti-thalassa

Στα περισσότερα CMS websites σαν το wordpress, μπορείτε να ορίσετε τη δομή των URL του website σας εύκολα από τα settings.

7. Δημιουργήστε Internal Linking όπου είναι εφικτό

Τα εισερχόμενα links - inbound links ή backlinks σε ένα άρθρο σας είναι τα link που δείχνουν στις μηχανές αναζήτησης ότι το άρθρο αυτό είναι σημαντικό και το topic του είναι σχετικό με τη σελίδα που σας ανέφερε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα internal link. Αν γράφετε ένα άρθρο "παιχνίδια στη θάλασσα" και έχετε ένα άλλο άρθρο "πως θα επιλέξετε τις καλύτερες ρακέτες" μπορείτε να αναφέρετε το δεύτερο με ένα σύνδεσμο, εφόσον κάπου μέσα στο κείμενο αναφέρετε ότι ένα από τα παιχνίδια στη θάλασσα είναι και οι ρακέτες.

Θα έχετε παρατηρήσει πως πολλές λέξεις κλειδιά έχουν διαφορετικό χρώμα στο κείμενό μας. Με συνδέσμους έχουμε αναφέρει άλλα άρθρα ή προϊόντα με σκοπό να δώσουμε στον επισκέπτη την επεξήγηση για όρους που ψάχνει να μάθει τι σημαίνουν. Παράλληλα το internal linking βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν την σχετικότητα μεταξύ των σελίδων μας και την εγκυρότητα όσων γράφουμε.

8. Χρησιμοποιήστε το Google Search Console

Το Google Search Console είναι μία δωρεάν πλατφόρμα της Google που σας προσφέρει τη δυνατότητα να δείτε ποια keyword αναζητούν οι επισκέπτες, για να μπουν στο website σας. Σίγουρα, γράφοντας ένα άρθρο είναι πολύ δύσκολο να καταταχθείτε ψηλά άμεσα σε κάποιο keyword. Απαιτείτε χρόνος για να χτίσετε μία Search Authority. Γράφοντας όμως χρήσιμα και βελτιστοποιημένα άρθρα σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανταμειφθείτε μακροπρόθεσμα από τις μηχανές αναζήτησης.

Τα παραπάνω 8 βήματα αποτελούν τον κορμό για ένα επιτυχημένο search engine optimization. Μη βιάζεστε να τα δημιουργήσετε όλα εδώ και τώρα. Θέστε στόχους και κατακτήστε τους μέρα με τη μέρα. Επικεντρωθείτε στο κάθε βήμα ξεχωριστά και αφιερώστε χρόνο ώστε να αποκομίσετε το βέλτιστο όφελος από αυτό.

Εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος ή οι τεχνικές σας γνώσεις δεν είναι αρκετές για να υλοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω βήματα, ζητήστε τη βοήθεια της Cloud O.E που κατέχει πολυετή εμπειρία στο Search Engine Optimization με αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά