ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Boost your WordPress Security

Cloud O.E. στις 22-02-2022
Boost your WordPress Security

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το WordPress αποτελεί ένα από τα διασημότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις είτε μικρού είτε μεγαλύτερου μεγέθους και όχι μόνο να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διαθέτουν στο χώρο του διαδικτύου. Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο για την καλύτερη προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών της εκάστοτε επιχείρησης κατέχει η καλή και μεθοδική προώθηση μιας WordPress ιστοσελίδας. Ωστόσο καθώς η WordPress ιστοσελίδα αναπτύσσετε, αυξάνοντας τη δημοφιλία της και τον αριθμό καθημερινών νέων επισκεπτών οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται με εξίσου γοργούς ρυθμούς. Η ασφάλεια λοιπόν της ιστοσελίδας σου (WordPress security) είναι θέμα τεράστιας σημασίας.  Το βασικό λογισμικό του WordPress διακρίνεται για την ασφάλεια και τους τακτικούς ελέγχους παρ’ όλα αυτά αρκετές είναι κείνες οι ενέργειες που μπορείς να πραγματοποιήσεις σχετικά εύκολα και γρήγορα προκειμένου να προσφέρεις – εξασφαλίσεις τη μέγιστη ασφάλεια της WordPress ιστοσελίδας σου αποφεύγοντας τις μαύρες λίστες των μηχανών αναζήτησης και θωρακίζοντας την απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις διαδικτυακών χρηστών (hackers).

 

Αφιερώνοντας τον κατάλληλο χρόνο για την ανάγνωση του άρθρου αυτού θα γνωρίσεις τους λόγους για τους οποίους η θωράκιση της ασφάλειας μιας WordPress ιστοσελίδας είναι απαραίτητη καθώς και βασικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τους δείκτες του WordPress security.

 

Γιατί να αυξήσω το WordPress security ;

 

Οι παρακάτω λόγοι σίγουρα θα πείσουν και τον πιο δύσπιστο ιδιοκτήτη επιχειρηματικής ιστοσελίδας WordPress με στόχο να ορίσει την ασφάλεια της WordPress ιστοσελίδας του ως πρωταρχική προτεραιότητα. Με την αύξηση του WordPress security θα καταφέρεις:

 

 • Να προστατέψεις τις δικές σου προσωπικές πληροφορίες καθώς και των επισκεπτών της ιστοσελίδας σου, κάτι που επιβάλετε για τη διατήρηση της φήμης μιας διαδικτυακής επιχείρησης σε υψηλά επίπεδα. Σημαντική είναι η παροχή μεγάλου ποσοστού ασφαλείας από τα πρώτα βήματα της διαδικτυακής σου επιχείρησης αποκτώντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών με στόχο να χρησιμοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία πληρωμής κ.α. χωρίς δισταγμό. Μην ξεχνάς πως με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας WordPress η οποία θα εκπροσωπεί τη φυσική σου επιχείρηση στο κόσμο του διαδικτύου είναι αναμενόμενο με αργά και σταθερά βήματα η επιχείρηση σου να γνωρίσει κάποιο ποσοστό  ανάπτυξης φέρνοντας παράλληλα και νέα προβλήματα – κινδύνους που θα κληθείς να επιλύσεις. Ξεκινώντας λοιπόν το σχεδιασμό και την ενίσχυση του WordPress security από νωρίς θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις προβλήματα και κινδύνους που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια ύπαρξης της WordPress ιστοσελίδας σου.
 • Να ενισχύσεις την κατάταξη σου στα αποτελέσματα αναζητήσεων των μηχανών αναζήτησης. Ναι, μπορεί να σου φαίνεται τρελό αλλά εκτός από την στοχευμένη προώθηση, ένας ακόμα τρόπος προβολής προς τις μηχανές αναζήτησης είναι η θωράκιση της ασφάλειας της επιχειρηματικής σου ιστοσελίδας. Αποφεύγοντας κακόβουλες επιθέσεις όπως υποκλοπή πληροφοριών, κωδικών πρόσβασης, εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στην ιστοσελίδα ή ακόμη και τη διανομή αυτού σε χρήστες, διατηρείς ένα υγιή προορισμό για αυτούς που αναζητούν ελεύθερα και με ασφάλεια τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση σου, κάτι που οι μηχανές αναζήτησης εκτιμούν καθώς αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κατάταξης (ειδικά στη Google).

 

Πως να αυξήσω το WordPress security ;

 

Όπως επιχειρηματίες εξασφαλίζουν την ασφάλεια της φυσικής ιδιοκτησίας τους (κτηριακές υποδομές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εμπορεύματα κ.α.) με ακριβοπληρωμένα συστήματα ασφαλείας και ασφαλιστικά συμβόλαια, αντίστοιχα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο ως βασικό μέλημα τους θα πρέπει να έχουν τη προστασία της διαδικτυακής ιδιοκτησίας τους (στη δική μας περίπτωση την ασφάλεια της WordPress ιστοσελίδας). Παρακάτω θα βρεις εύκολους τρόπους που σίγουρα μπορείς να εφαρμόσεις κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας της επιχειρηματικής WordPress ιστοσελίδας σου.

 

 • Ανάθεσε τη φιλοξενία της WordPress ιστοσελίδας σε ασφαλή πάροχο (hosting company).

Στη πραγματικότητα οι ευπάθειες του παρόχου φιλοξενίας ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό σε περιπτώσεις παραβίασης ασφαλείας πολλών WordPress ιστοσελίδων. Τα κριτήρια που θα πρέπει να υιοθετήσεις για την επιλογή ενός αξιόπιστου παρόχου είναι λάθος να περιορίζονται στο οικονομικό όφελος. Το να διαθέσεις μετά από έρευνα ένα σχετικά ανταγωνιστικό ποσό χρημάτων για ένα ποιοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας που θα εξασφαλίσεις αυτόματα πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας όπως συνεχή παρακολούθηση ύποπτης δραστηριότητας, εργαλεία αποτροπής και αντιμετώπισης κακόβουλων επιθέσεων, ενημερωμένο λογισμικό και έκδοση PHP καθώς και έτοιμα σχέδια αποκατάστασης – προστασίας και ανάκτησης δεδομένων στην περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος. Την έρευνα για την ανεύρεση ενός αξιόπιστου, ασφαλή και οικονομικά ανταγωνιστικού πακέτου φιλοξενίας μπορείς να τη ξεκινήσεις από τα πακέτα της εταιρίας Cloud O.E. όπου περεταίρω λεπτομέρειες μπορείς να βρεις εδώ.

 

 • Διατήρησε την έκδοση του WordPress ενημερωμένη.

Μια ακόμη καλή πρακτική για την αύξηση του WordPress security είναι να διατηρείς ενημερωμένη τη WordPress ιστοσελίδα σου με την πιο νέα έκδοση που παρέχεται από τη πλατφόρμα CMS. Κάθε νέα έκδοση περιέχει ενημερώσεις κώδικα και διορθώσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Για τη σωστή λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων WordPress ξεκίνα με τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας (back up) και με έλεγχο συμβατότητας των WordPress plugins καθώς και των themes που χρησιμοποιείς με τη νέα έκδοση. Το WordPress όπως πολύ καλά γνωρίζεις διαθέτει μεγάλο αριθμό plugins και themes δημιουργημένα και υποστηριζόμενα με τακτικές ενημερώσεις από τρίτους. Σταμάτα λοιπόν να αγνοείς μηνύματα τόσο των ενημερώσεων για νέες εκδόσεις WordPress όσο και ενημερώσεων για WordPress plugins και themes που έχεις εγκαταστήσει στην ιστοσελίδα σου.

 

 • Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Ξεκίνα να χρησιμοποιείς ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης το συντομότερο δυνατό. Δημιούργησε του δικούς σου μοναδικούς κωδικούς χρησιμοποιώντας κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα. Έκδοση και ορισμός νέων ισχυρών κωδικών εκτός από το admin panel του WordPress πρέπει να πραγματοποιηθεί σε FTP λογαριασμούς, σε βάσεις δεδομένων, λογαριασμούς φιλοξενίας και επαγγελματικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνοντας έτσι δυσκολότερο το έργο κακόβουλων χρηστών. Τη δημιουργία και τον ορισμό νέων κωδικών πρόσβασης μπορούν να συντροφεύουν ενέργειες όπως η ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, η αποφυγή ύπαρξης λογαριασμού «admin», ο περιορισμός προσπαθειών σύνδεσης καθώς και η ενεργοποίηση αυτόματης αποσύνδεσης.

 

 • Εγκατάσταση WordPress security plugins.

Με την επιλογή και εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων αξιόπιστων WordPress security plugins θα καταφέρεις να αυτοματοποιήσεις διαδικασίες και ενέργειες που ως τώρα ήταν βάρος στους ώμους σου. Όποια WordPress security plugins και να επιλέξεις σιγουρέψου πως είναι ευρέως αναγνωρισμένα, αποδεκτά και νόμιμα προσφέροντας σου βασικές λειτουργίες όπως σάρωση της WordPress ιστοσελίδας σου για απόπειρες διείσδυσης, αποτροπή κλοπής περιεχομένου και αλλαγής των source files κάτι που μπορεί να καταστήσει την ιστοσελίδα σου ευάλωτη. Ενδεικτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα WordPress security plugins είναι:

 • iThemes Security.
 • BulletProof Security.
 • Sucuri Security.

 

 • Κάνε χρήση SSL / HTTPS πρωτοκόλλων.

Το SSL (Secure Sockets Layer) αποτελεί πρωτόκολλο κρυπτογράφησης συνδέσεων και δεδομένων κατά την μεταφορά μεταξύ της WordPress ιστοσελίδας και των προγραμμάτων περιήγησης ιστού των επισκεπτών. Με τη χρήση του πρωτοκόλλου αυτού εξασφαλίζεις την ασφάλεια κινήσεων μεταξύ της ιστοσελίδας και των επισκεπτών αποφεύγοντας ανεπιθύμητες υποκλοπές. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξοπλίσεις την ιστοσελίδα σου με ένα SSL πρωτόκολλο είναι να το ζητήσεις από το πάροχο φιλοξενίας, με τη κίνηση αυτή μπορεί και να το εξασφαλίσεις χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

 

 • Κράτα αντίγραφα ασφαλείας (backup) της WordPress ιστοσελίδας σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το να χάσεις όλα τα δεδομένα και πληροφορίες μιας WordPress ιστοσελίδας σε περίπτωση κακόβουλης επίθεσης ή οποιουδήποτε άλλου περιστατικού είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί. Σε συμβουλεύουμε λοιπόν να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας (backup) ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ασφαλή τοποθεσία. Μία καλή λύση είναι η χρήση κάποιου αξιόπιστου WordPress backup plugin που εξυπηρετεί καθαρά αυτό το σκοπό, δηλαδή την προγραμματισμένη, τακτική και αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αποθηκεύοντας τα σε ασφαλή διαδικτυακή υπηρεσία φύλαξης. Ενδεικτικά WordPress backup plugins αποτελούν τα:

 • BlogVault.
 • Jetpack Backup.
 • UpdraftPlus.

 

Τα παραπάνω αποτελούν βασικές λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας μιας WordPress επιχειρηματικής ιστοσελίδας. Η προσπάθεια θωράκισης μιας ιστοσελίδας μέσω εξασφάλισης υψηλού WordPress security δεν σταματά εδώ. Στην περίπτωση που επιθυμείς να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα η πολυετή εμπειρία της εταιρίας Cloud O.E. στη δημιουργία και το σχεδιασμό επιχειρηματικών ιστοσελίδων αξιοποιώντας τη διάσημη πλατφόρμα CMS του WordPress θα φέρει εγγυημένα αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την ταχύτητα και τη προώθηση της WordPress ιστοσελίδας σου.

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP