Τοπικό SEO: Η στρατηγική που θα ενισχύσει την επιχείρησή σου
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 01-06-2022
  • 1101 Unique Views

Αν βρίσκεσαι σε μια διαρκή αναζήτηση μεθόδων για να αυξήσεις τις πωλήσεις σου και να ενισχύσεις την προώθηση της επιχείρησής σου, τότε το τοπικό SEO δεν πρέπει να σου ξεφύγει. Σε αυτό το άρθρο μας θα ενημερωθείς για όλα όσα είναι απαραίτητα να γνωρίζεις σχετικά με αυτήν την στρατηγική, από το τι ακριβώς είναι και πως να την εφαρμόσεις μέχρι ποια είναι τα οφέλη της.

Τι είναι το SEO;

Για αρχή πριν αναλύσουμε το τοπικό SEO κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά για το τι είναι το SEO γενικά. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τ’ αρχικά των λέξεων Search Engine Optimization. Η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά σε περίπτωση που δεν τα πας καλά με τα αγγλικά είναι «βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης». Επειδή ξέρουμε πως με τους ορισμούς πολλές φορές δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις ας το δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα. Στην ουσία είναι όλες οι ενέργειες που πραγματοποιούνται σε μια ιστοσελίδα (ή ένα eshop) με σκοπό να εμφανίζεται όσο το δυνατόν πιο ψηλά στις αναζητήσεις των χρηστών σε μια μηχανή αναζήτησης όπως είναι το Google. Με ακόμα πιο απλά λόγια όσο ψηλότερο είναι το SEO score της σελίδας σου, τόσο πιθανότερο είναι να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του Google.

Θέλεις SEO; Δες τα αποτελεσματικά πακέτα της Cloud O.E. για προώθηση website και eshop τόσο για τοπικά όσο και για πανελλαδικά αποτελέσματα!

Τι είναι το τοπικό SEO;

Αφού εξηγήσαμε την έννοια του SEO γενικά, πάμε τώρα να μιλήσουμε για το τοπικό SEO που σε αφορά και είναι το θέμα του άρθρου μας. Τοπικό SEO (Local SEO) είναι μια εξατομικευμένη στρατηγική εφαρμογή του SEO που αφορά την προώθηση επιχειρήσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή-στόχο. Δηλαδή στοχεύει να ενισχύσει τα οργανικά αποτελέσματα της ιστοσελίδας σου σε σχέση με τις τοπικές αναζητήσεις των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα για να το καταλάβεις καλύτερα, ας υποθέσουμε πως έχεις μια καφετέρια ή ένα οποιοδήποτε μαγαζί σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός του ότι χρειάζεται να γνωστοποιήσεις στον κόσμο την τοποθεσία σου, είναι και λογικό ν’ αναζητάς πελάτες της περιοχής σου. Αυτούς ακριβώς τους σκοπούς εξυπηρετεί το τοπικό SEO. Είναι με λίγα λόγια η τροποποίηση του SEO με βασικό άξονα την τοποθεσία-στόχο.

Γιατί το χρειάζεσαι;

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείς τη χρησιμότητα του τοπικού SEO. Την αξία της τακτικής θα την εκτιμήσεις σίγουρα αν αναλογιστείς πως η συντριπτική πλειοψηφία των αναζητήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με μαγαζιά και υπηρεσίες που έχουν την επιλογή «κοντά μου». Έτσι δίνεις στους ενδιαφερόμενους την άμεση ευκαιρία να γνωρίσουν και να επισκεφτούν την επιχείρησή σου που βρίσκεται στην περιοχή τους. Ας δούμε και εδώ ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν έμεινα έξω από το σπίτι και χρειάζομαι κλειδαρά, θα γράψω στο Google την αναζήτηση «κλειδαράς Περιστέρι» και θα μου εμφανίσει τους 4-5 επαγγελματίες της περιοχής μου αντί για όλη τη λίστα με τους κλειδαράδες στην Αθήνα. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το 75% των ενδιαφερόμενων που χρησιμοποιούν τοπικές αναζητήσεις, την ίδια κιόλας μέρα επισκέπτονται το κατάστημα ή χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Τι περιλαμβάνει το τοπικό SEO;

Τώρα που έμαθες ακριβώς τι είναι και ποια είναι η σημασία του, σειρά έχει να γνωρίσεις τα πιο τεχνικά θέματα. Το τοπικό SEO χρησιμοποιεί ένα πλήθος από εργασίες για να ενισχύσει την επιχείρησή σου. Μερικές από τις πιο ενδεικτικές περιλαμβάνουν:

  • Εύρεση και τροποποίηση λέξεων ή φράσεων κλειδιών που περιλαμβάνουν το όνομα της επιχείρησής σου και της τοποθεσίας που υποστηρίζει (τοπικός προσδιορισμός).
  • Βελτιστοποίηση του προφίλ σου στο Google My Business
  • Δημιουργία αναφορών ΝΑΡ
  • On-page και off-page SEO
  • Κριτικές από πραγματικούς πελάτες στο Google My Business που ενισχύουν την αξιοπιστία της επιχείρησής σου

Πιθανόν να σου δημιουργήθηκαν μερικές απορίες ή και κάποιες άγνωστες έννοιες παραπάνω αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Στην Cloud O.E. δεν θα μείνεις ποτέ ανενημέρωτος, ούτε με απορίες σε ό,τι αφορά το digital marketing.

Οι αναφορές ΝΑΡ στο τοπικό SEO

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα αρχικά των λέξεων Name, Address, Phone. Είναι δηλαδή τα στοιχεία της προσωπικής σου επιχείρησης, το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο. Στην πραγματικότητα οι αναφορές ΝΑΡ είναι παραπομπές αυτών των στοιχείων από άλλες πηγές και είναι πολύ σημαντικές για τα τοπικά αποτελέσματα των αναζητήσεων γιατί ο αλγόριθμος της Google δίνει μεγάλη σημασία σ’ αυτές. Οι δύο συχνότερες μορφές αυτών των παραπομπών που χρησιμοποιούνται είναι οι δομημένες και οι αδόμητες. Στην πρώτη περίπτωση οι πληροφορίες εμφανίζονται με μια συγκεκριμένη αλληλουχία και οργάνωση όπως ακριβώς θα εμφανίζονταν για παράδειγμα στο Facebook προφίλ της επιχείρησής σου. Στις αδόμητες που είναι συχνές σε διάφορα blogs ή ενημερωτικές ιστοσελίδες κλπ. είναι κάπως πιο αυθαίρετη η οργάνωση στη δομή.

Βελτιστοποίηση του προφίλ σου στο Google My Business

Το Google My Business (GMB) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν πλέον οι σύγχρονοι επιχειρηματίες καθημερινά και φανταζόμαστε πως σίγουρα θα έχεις ακουστά. Σε αντίθετη περίπτωση με δυο λόγια είναι η πλατφόρμα της Google που σχεδιάστηκε ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τα οργανικά τους αποτελέσματα. Όπως καταλαβαίνεις η βελτίωση του προφίλ σου στο GMB είναι μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Η λίστα με τις εργασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό είναι μακροσκελής. Ωστόσο μερικές από τις πιο σημαντικές είναι:

 

  • Σύντομη και περιεκτική περιγραφή που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την επιχείρησή σου
  • Ενίσχυση του προφίλ με φωτογραφίες
  • Τοποθέτηση επιλογής για επικοινωνία με την επιχείρηση ή κλείσιμο ραντεβού απευθείας μέσω του GMB
  • Αναρτήσεις με ενημερωτικό περιεχόμενο σχετικά με τις υπηρεσίες σου σε εβδομαδιαία βάση
  • Εξακρίβωση των στοιχείων της επιχείρησής σου ώστε να έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις καταχωρήσεις ΝΑΡ που αναφέραμε προηγουμένως

 

Δυο λόγια για τις τοπικές λέξεις-κλειδιά

Όπως αναφέραμε και ελπίζουμε να έγινε κατανοητό έως τώρα, το τοπικό SEO έχει σκοπό να ενισχύσει την επιχείρησή σου στις αναζητήσεις των χρηστών σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίο να γίνεται η απαραίτητη τροποποίηση των λέξεων κλειδιών που χρησιμοποιείς με βασικό γνώμονα τους πελάτες της περιοχής σου. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στο διαδίκτυο τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τη συχνότητα που οι χρήστες μιας συγκεκριμένης περιοχής πληκτρολογούν μια λέξη κλειδί. Αφού εντοπιστούν, και δημιουργηθεί μια λίστα από αυτές τις σημαντικές λέξεις κλειδιά πρέπει να γίνει η κατάλληλη τροποποίησή τους ώστε να προσαρμοστεί μέσα σε αυτές και η επιχείρησή σου. Στη συνέχεια οι απαραίτητες λέξεις ενσωματώνονται σε διάφορες ετικέτες, σε περιγραφές και στο περιεχόμενο ώστε να ενισχύσουν τα οργανικά σου αποτελέσματα.

Τα οφέλη του τοπικού SEO στην επιχείρησή σου που δεν πρέπει να ξεχάσεις

Τα πέντε σημαντικότερα σημεία που δεν πρέπει να ξεχάσεις τελειώνοντας την ανάγνωση του άρθρου μας για τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει το τοπικό SEO είναι:

  1. Βοηθάει τους υποψήφιους πελάτες να γνωρίσουν την επιχείρησή σου. Να θυμάσαι πως πολλές τοπικές αναζητήσεις με την επιλογή «κοντά μου» προέρχονται από μη-ντόπιους ενδιαφερόμενους που μπορεί να ψάχνουν ακριβώς ό,τι έχεις!
  2. Έχεις τη δυνατότητα να ενημερώσεις τον κόσμο για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της επιχείρησής σου. Π.χ. η καφετέρια προσφέρει δωρεάν wi-fi, δέχεται κατοικίδια ζώα και από τις 4-6 το απόγευμα έχει happy hour με 2 ευρώ όλους τους καφέδες.
  3. Με το τοπικό SEO ακόμα και αν δεν έχεις μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή σου, μπορείς να ενισχύσεις τις τοπικές σου αναζητήσεις και να αυξήσεις τις πιθανότητες για περισσότερες επισκέψεις
  4. Το local SEO προσφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Όπως αναφέραμε, η συντριπτική πλειοψηφία που θα πραγματοποιήσει τοπική αναζήτηση θα καλέσει την ίδια μέρα στο τηλέφωνο την επιχείρηση.
  5. Είναι μια στρατηγική ενίσχυσης που δεν πρέπει να λείπει από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ελπίζουμε να φανήκαμε χρήσιμοι και να σε ενημερώσαμε για όλα όσα ήθελες να μάθεις για το τοπικό SEO. Μην ξεχάσεις να δεις όλες τις υπηρεσίες ενίσχυσης του SEO για την επιχείρησή σου που προσφέρουν οι ειδικοί της Cloud O.E.. Σου ευχόμαστε καλή τύχη στο δρόμο για την πρωτιά!

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά