ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Τι είναι το SEO και πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης on 11-04-2019. Modified on 24-07-2019
Τι είναι το SEO και πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα

Τι είναι το SEO και πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα

Εισαγωγή

Η λέξη SEO προέρχεται από το ακρωνύμιο Search Engine Optimization, βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης. Αποτελεί μια διαδικασία που επηρεάζει την online προώθηση ενός website στις μηχανές αναζήτησης. Οι ιστοσελίδες που βρίσκονται ψηλά στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης είναι και αυτές που κερδίζουν τις περισσότερες επισκέψεις. Οι επισκέπτες που προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης ίσως μετατραπούν σε πελάτες της ιστοσελίδας, γι αυτό το λόγο όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων πασχίζουν καθημερινά να κερδίσουν τις πρώτες θέσεις σε συγκεκριμένα keyword. Ως μια internet marketing στρατηγική, το SEO αναλογίζεται πως οι μηχανές αναζήτησης λειτουργούν. Οι μηχανές αναζήτησης είναι και αυτές υπολογιστές που τρέχουν αλγόριθμους. Βάση αυτών των αλγόριθμων κατατάσσουν τις ιστοσελίδες.

Πως οι χρήστες αναζητούν;

Οι χρήστες χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα. Πληκτρολογούν σε αυτές λέξεις κλειδιά - keyword και αναμένουν τα αποτελέσματα. Η δουλειά των μηχανών αναζήτησης είναι να επιλέξουν ανάμεσα από εκατομμύρια ιστοσελίδες και να προβάλλουν τις ιστοσελίδες εκείνες που θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος. Το αν μια μηχανή αναζήτησης προβάλλει τη δική σας ιστοσελίδα ως αποτέλεσμα μιας αναζήτησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιους επιγραμματικά. 

  • Η παλαιότητα του Domain Name: Αν και δεν είναι βασικό κριτήριο για να φανεί πρώτη στις αναζητήσεις η ιστοσελίδα σας, η παλαιότητα του Domain Name είναι σημαντική. Σκεφτείτε μια τοπική επιχείρηση που προσφέρει καθημερινά για μία ολόκληρη δεκαετία ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτή η επιχείρηση φαίνεται στα μάτια των δυνητικών πελατών πιο αξιόπιστη από μία που ξεκίνησε μόλις τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στις online επιχειρήσεις - ιστοσελίδες.
  • Ποιοτικό περιεχόμενο: Το ποιοτικό περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι το σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να φέρει την ιστοσελίδα σας στην κορυφή των αναζητήσεων. Μιλώντας για ποιοτικό περιεχόμενο, αναφερόμαστε στο περιεχόμενο εκείνο που επιλύει ένα πρόβλημα του επισκέπτη. Παρόλο που το περιεχόμενο πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να φαίνεται ορθά στις μηχανές αναζήτησης, πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το περιεχόμενο απευθύνεται στους επισκέπτες - human first. Σε επόμενα άρθρα μας μπορείτε να μάθετε πως να γράφεται άρθρα φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης - copywriting.
  • Φιλική ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης: Το ίντερνετ αποτελείται από εκατομμύρια ιστοσελίδες. Πολλές από αυτές όμως δεν είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης - seo friendly. Πολλοί χρήστες δημιουργούν πανέμορφες ιστοσελίδες, οι οποίες όμως είναι πολύ δυσανάγνωστες από τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όπως όλοι γνωρίζουμε είναι υπολογιστές - αλγόριθμοι, δεν βλέπουν εικόνες και γραφικά. Είναι δική μας δουλειά να εξηγήσουμε στις μηχανές αναζήτησης τι παρουσιάζει κάθε εικόνα που έχουμε προσθέσει στην ιστοσελίδα μας. Σε επόμενα άρθρα μας μπορείτε να μάθετε πως βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας ώστε να είναι πιο φιλική απέναντι στις μηχανές αναζήτησης - seo friendly - on site seo.
  • Ταχύτητα ιστοσελίδας: Η ζωή μας καθημερινά έχει γρήγορους ρυθμούς και δεν έχουμε αρκετό χρόνο να σπαταλήσουμε στην περιήγηση μιας ιστοσελίδας. Θέλουμε την πληροφορία εδώ και τώρα. Αν μια σελίδα αργεί να φορτώσει το σίγουρο είναι ότι θα την εγκαταλείψουμε και θα αναζητήσουμε κάποια άλλη. Πόσες φορές έχετε αναζητήσει κάτι σε μια μηχανή αναζήτησης και έχετε πατήσει πάνω σε ένα αποτέλεσμα και  η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε αργεί τόσο πολύ που την εγκαταλείπετε κάνοντας ξανά την αναζήτηση;  Ίσως εκατοντάδες φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Έτσι και οι μηχανές αναζήτησης, όταν βλέπουν ότι μια σελίδα χρειάζεται πολύ χρόνο να φορτώσει και οι επισκέπτες την εγκαταλείπουν σε μικρό χρονικό διάστημα την τιμωρούν με χαμηλότερη κατάταξη. Το πως θα κάνετε την ιστοσελίδα σας να φορτώνει πιο γρήγορα θα ανακαλύψετε σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας.
  • Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας: Η ιστοσελίδα σας μπορεί να έχει κάποια επισκεψιμότητα καθημερινά. Η επισκεψιμότητα αυτή μπορεί να προέρχεται είτε από μηχανές αναζήτησης - organic traffic, είτε από social media, είτε από χρήστες οι οποίοι έχουν επιστρέψει στη σελίδα σας επειδή βρήκαν ενδιαφέρον το περιεχόμενο - returning visitors. Όταν μια ιστοσελίδα έχει αρκετή επισκεψιμότητα είναι λογικό να βρίσκεται πιο ψηλά στα αποτελέσματα της google. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγοράζοντας traffic θα βρίσκεστε στην πρώτη θέση των αναζητήσεων, έχοντας μια ιστοσελίδα πολύ αργή και με περιεχόμενο που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Σε επόμενα άρθρα μας μπορείτε να ανακαλύψετε τρόπους για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας είτε οργανικά, είτε μέσω των social media, είτε μέσω αναζητήσεων.
  • Τα backlinks: Χρησιμοποιώντας τον όρο backlink εννοούμε άλλες σελίδες που περιέχουν τον σύνδεσμο της δικής μας ιστοσελίδας. Έστω ότι έχουμε γράψει ένα πολύ σημαντικό άρθρο και άλλες ιστοσελίδες παραπέμπουν τους επισκέπτες του μέσω συνδέσμου να διαβάσουν το άρθρο μας, αυτό είναι ένα backlink. Για τις μηχανές αναζήτησης, όταν μια ιστοσελίδα έχει πολλά backlink σημαίνει ότι είναι αξιόπιστη διότι την εμπιστεύονται πολλές άλλες ιστοσελίδες. Παρόλα αυτά, δεν έχουν την ίδια βαρύτητα όλα τα backlinks. Ένα backlink από τους new york times σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με ένα backlink από το greekseo. Οι SEO Experts κατατάσσουν τις ιστοσελίδες ανάλογα με τη βαρύτητα τους χρησιμοποιώντας τη διαβάθμιση DA0 έως DA100 τις ιστοσελίδες που είναι πάρα πολύ σημαντικές (παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και το PR1 έως PR10, με PR10) . Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τα backlink σε μελλοντικές δημοσιεύσεις μας.

Πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα

Πολλές εταιρίες marketing ή και εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου διαφημίζουν υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές επίσης υπόσχονται πρώτη σελίδα σε συγκεκριμένα keyword. Άλλες υπόσχονται άμεση επιτυχία στο χώρο του ίντερνετ. 

Η προσωπική μας άποψη για το SEO στην Ελλάδα

Η πολυετή μας εμπειρία πάνω στο Search Engine Optimization αποδυκνύει ότι είναι πολύ λίγες οι εταιρίες που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα. Το να βρίσκεται ψηλά μια ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης για μερικές μέρες - μήνες είναι το πιο εύκολο, το να διατηρηθεί όμως στην κορυφή απαιτεί καθημερινές προσπάθειες είτε από μέρος των προγραμματιστών της, είτε από μέρος των ιδιοκτητών της.

Συμπέρασμα

Το SEO είναι μια στρατηγική internet marketing που βοηθάει τις ιστοσελίδες να φαίνονται πιο σωστά απέναντι στις μηχανές αναζήτησης. Το αν η ιστοσελίδα μας θα φανεί ψηλά σε μια αναζήτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κάποιους από αυτούς αναφέρουμε παραπάνω. Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να τους αναφέρουμε, ούτε να τους αναλύσουμε όλους σε ένα άρθρο. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που παρέχουν SEO στην Ελλάδα, όμως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε την εταιρία εκείνη που όχι μόνο θα μας παρέχει ένα προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά μία εταιρία που θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να διατηρήσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας τη στήλη μας καθημερινά μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές τεχνικές γύρω από το SEO. Έπειτα, μπορείτε να επιλέξετε ποιές από αυτές θα εφαρμόσετε στην ιστοσελίδα σας. Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών SEO στην Ελλάδα. Βοηθήστε μας και εσείς συμμετέχοντας στη δημόσια συζήτηση. Μπορείτε τέλος να επιλέξετε κάποιο από τα πακέτα Search Engine Optimization που σας προσφέρει η Cloud O.E.

Γράψτε ένα Σχόλιο
BACK TO TOP