Τι είναι το SEO και πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 11-04-2019
  • 1913 Unique Views

Εισαγωγή

Η λέξη SEO προέρχεται από το ακρωνύμιο Search Engine Optimization, δηλαδή βελτιστοποίηση προς τις μηχανές αναζήτησης.

Αποτελεί μια διαδικασία που επηρεάζει την online προώθηση ενός website στις μηχανές αναζήτησης. Οι ιστοσελίδες που βρίσκονται ψηλά στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης είναι και αυτές που κερδίζουν τις περισσότερες επισκέψεις.

Οι επισκέπτες που προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης ίσως μετατραπούν σε πελάτες της ιστοσελίδας, για το λόγο αυτό όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων πασχίζουν καθημερινά να κερδίσουν τις πρώτες θέσεις σε συγκεκριμένα keyword.

Ως μια internet marketing στρατηγική, το SEO βασίζεται στον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι και αυτές υπολογιστές που τρέχουν αλγόριθμους. Βάση αυτών των αλγόριθμων κατατάσσουν τις ιστοσελίδες.

Θέλεις εγγυημένα αποτελέσματα 1ης σελίδας για το Eshop ή το Website σου; Ανακάλυψε τα πακέτα για Προώθηση Ιστοσελίδων και SEO της Cloud O.E.

Πως αναζητούν οι χρήστες;

Οι χρήστες χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα.

Πληκτρολογούν σε αυτές λέξεις κλειδιά - keyword και αναμένουν τα αποτελέσματα. Η δουλειά των μηχανών αναζήτησης είναι να επιλέξουν ανάμεσα από εκατομμύρια ιστοσελίδες και να προβάλλουν τις ιστοσελίδες εκείνες που θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος.

Το αν μια μηχανή αναζήτησης προβάλλει τη δική σου ιστοσελίδα ή eshop ως αποτέλεσμα μιας αναζήτησης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παρακάτω θα σου παρουσιάσουμε κάποιους επιγραμματικά. 

  • Παλαιότητα του Domain Name: Αν και δεν είναι βασικό κριτήριο για να φανεί πρώτη η ιστοσελίδα σου στις αναζητήσεις, η παλαιότητα του Domain Name είναι σημαντική. Σκέψου μια τοπική επιχείρηση που προσφέρει καθημερινά για μία ολόκληρη δεκαετία ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτή η επιχείρηση φαίνεται στα μάτια των δυνητικών πελατών πιο αξιόπιστη, από μία που ξεκίνησε μόλις τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στις online επιχειρήσεις - ιστοσελίδες.
  • Ποιοτικό περιεχόμενο: Το ποιοτικό περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι το σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να φέρει την ιστοσελίδα σου στην κορυφή των αναζητήσεων. Μιλώντας για ποιοτικό περιεχόμενο, αναφερόμαστε στο περιεχόμενο εκείνο που επιλύει ένα πρόβλημα του επισκέπτη. Παρόλο που το περιεχόμενο πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να φαίνεται ορθά στις μηχανές αναζήτησης, πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το περιεχόμενο απευθύνεται στους επισκέπτες - human first. Σε επόμενα άρθρα μας μπορείς να μάθεις πως να γράφετε άρθρα φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης - copywriting.
  • Φιλική ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης: Το ίντερνετ αποτελείται από εκατομμύρια ιστοσελίδες. Πολλές από αυτές όμως δεν είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης - seo friendly. Πολλοί χρήστες δημιουργούν πανέμορφες ιστοσελίδες, οι οποίες όμως είναι δυσανάγνωστες από τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όπως όλοι γνωρίζουμε είναι υπολογιστές - αλγόριθμοι, δεν βλέπουν εικόνες και γραφικά. Είναι δική μας δουλειά να εξηγήσουμε στις μηχανές αναζήτησης τι παρουσιάζει κάθε εικόνα που έχουμε προσθέσει στην ιστοσελίδα μας. Σε σχετικό άρθρο μας για το SEO μπορείς να μάθεις πως να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα σου ώστε να είναι πιο φιλική απέναντι στις μηχανές αναζήτησης - seo friendly - on page SEO.
  • Ταχύτητα ιστοσελίδας: Η καθημερινή μας ζωή έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να σπαταλήσουμε στην περιήγηση μιας ιστοσελίδας. Θέλουμε την πληροφορία εδώ και τώρα. Αν μια σελίδα αργεί να φορτώσει, το σίγουρο είναι ότι θα την εγκαταλείψουμε και θα αναζητήσουμε κάποια άλλη. Πόσες φορές έχεις αναζητήσει κάτι σε μια μηχανή αναζήτησης και έχεις πατήσει πάνω σε ένα αποτέλεσμα και  η ιστοσελίδα που επισκέφθηκες αργούσε τόσο πολύ που την εγκατέλειψες, κάνοντας ξανά την αναζήτηση;  Ίσως εκατοντάδες φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Έτσι, και οι μηχανές αναζήτησης όταν βλέπουν ότι μια σελίδα χρειάζεται πολύ χρόνο για να φορτώσει και οι επισκέπτες την εγκαταλείπουν σε μικρό χρονικό διάστημα, την τιμωρούν με χαμηλότερη κατάταξη. Μπορείς εύκολα να κάνεις την ιστοσελίδα σου να φορτώνει πιο γρήγορα. Μίλησε στον προγραμματιστή σου για caching μηχανισμούς και deflate.
  • Επισκεψιμότητα ιστοσελίδας: Η ιστοσελίδα σου μπορεί να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Η επισκεψιμότητα αυτή μπορεί να προέρχεται είτε από μηχανές αναζήτησης - organic traffic, είτε από social media, είτε από χρήστες οι οποίοι έχουν επιστρέψει στη σελίδα σου επειδή βρήκαν ενδιαφέρον το περιεχόμενο - returning visitors. Όταν μια ιστοσελίδα έχει αρκετή επισκεψιμότητα, είναι λογικό να βρίσκεται πιο ψηλά στα αποτελέσματα της google. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγοράζοντας traffic θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των αναζητήσεων, έχοντας μια ιστοσελίδα πολύ αργή και με περιεχόμενο που δεν ενδιαφέρει κανέναν.
  • Backlinks: Χρησιμοποιώντας τον όρο backlink, εννοούμε άλλες σελίδες που περιέχουν τον σύνδεσμο της δικής μας ιστοσελίδας. Αν, για παράδειγμα, έχουμε γράψει ένα πολύ σημαντικό άρθρο και άλλες ιστοσελίδες παραπέμπουν τους επισκέπτες τους μέσω ενός συνδέσμου να διαβάσουν το άρθρο μας, τότε ο σύνδεσμος αυτός είναι ένα backlink. Όταν μια ιστοσελίδα έχει πολλές τέτοιες αναφορές από αξιόπιστα websites, για τις μηχανές αναζήτησης σημαίνει ότι είναι αξιόπιστη. Παρόλα αυτά, όλα τα backlinks δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Ένα backlink από τους new york times, σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με ένα backlink από την Cloud OE. Οι SEO Experts κατατάσσουν τις ιστοσελίδες ανάλογα με τη βαρύτητα τους, χρησιμοποιώντας τη διαβάθμιση DA 0 έως DA 100, με DA 100 (Domain Authority 100) να έχουν οι ιστοσελίδες που είναι πάρα πολύ σημαντικές (παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και το PR1 έως PR10). Θα βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με τα backlink, σε μελλοντικές δημοσιεύσεις μας.

Πως εφαρμόζουμε SEO στην Ελλάδα

Πολλές εταιρίες marketing ή και εταιρείες digital agencies διαφημίζουν υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές, υπόσχονται πρώτη σελίδα σε συγκεκριμένα keyword. Άλλες υπόσχονται άμεση επιτυχία στο χώρο του ίντερνετ. 

Η προσωπική μας άποψη για το SEO στην Ελλάδα

Η πολυετή μας εμπειρία πάνω στο Search Engine Optimization αποδεικνύει ότι είναι πολύ λίγες οι εταιρίες που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα. Το να βρίσκεται ψηλά μια ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης για μερικές μέρες - μήνες είναι το πιο εύκολο, το να διατηρηθεί όμως στην κορυφή, απαιτεί καθημερινή προσπάθεια είτε από μέρος των προγραμματιστών της, είτε από μέρος των ιδιοκτητών της.

Συμπεράσματα

Το SEO είναι μια στρατηγική ψηφιακού marketing που βοηθάει τις ιστοσελίδες να φαίνονται πιο σωστά απέναντι στις μηχανές αναζήτησης.

Το αν η ιστοσελίδα μας θα φανεί ψηλά σε μια αναζήτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κάποιους από τους οποίους αναφέρουμε παραπάνω. Δυστυχώς το SEO αποτελείται από πάρα πολλές τεχνικές, οι οποίες δεν είναι δυνατό να χωρέσουν σε ένα άρθρο.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παρέχουν SEO στην Ελλάδα, όμως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε την εταιρεία SEO που όχι μόνο θα μας παρέχει ένα θετικό προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά μία εταιρία που θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να διατηρήσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Αν κάτι από τα παραπάνω σου φαίνεται δυσνόητο, επικοινώνησε μαζί μου και θα σε βοηθήσω σε ότι και αν χρειαστείς!

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά