Τι είναι το direct και οργανικό traffic;
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 30-07-2019
  • 2793 Unique Views

Για πολλά χρόνια, οι SEO Experts συνήθιζαν να μην διαχωρίζουν το direct από το οργανικό trafficorganic traffic. Για πολλούς, το οργανικό traffic αποτελείται από επισκέπτες που προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης, ενώ το direct traffic δημιουργείται από επισκέπτες που εισέρχονται στο website απευθείας γράφοντας το URL του website στον browser τους.

Αυτή η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλοϊκή μιας και δεν εξηγεί απόλυτα την πηγή των επισκεπτών.

Προτού εστιάσουμε στο οργανικό traffic και στο direct traffic, θα πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ όλων των πηγών traffic και πως αυτές κατηγοριοποιούνται.

  • Οργανικό traffic, είναι το traffic που προέρχεται από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης εξαιρώντας τα paid αποτελέσματα.
  • Direct traffic, είναι οι επισκέπτες που δεν προέρχονται από άλλες σελίδες – website.
  • Social traffic, είναι το traffic που προέρχεται από τα social media όπως το facebook, το Twitter το Instagram.
  • Referral traffic, είναι οι επισκέπτες που πατούν ένα σύνδεσμο σε κάποιο τρίτο website και καταλήγουν στο δικό μας.
  • Πληρωμένο Traffic, είναι το traffic που προέρχεται από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είτε των social media και φυσικά είναι επί πληρωμή.
  • E-mail traffic, είναι το traffic που προέρχεται από μία καμπάνια e-mail marketing. Ένα ενημερωτικό e-mail δηλαδή το οποίο περιέχει τον σύνδεσμο του website μας και οι επισκέπτες τον πατούν.

Τώρα πλέον που γνωρίζουμε όλες τις πηγές traffic μπορούμε να εστιάσουμε στις πιο βασικές πηγές traffic, το direct και οργανικό traffic.

Μήπως θέλεις να αυξήσεις το οργανικό traffic της ιστοσελίδας ή του eshop σου; Δες την πρόταση της Cloud O.E. για προώθηση ιστοσελίδων και eshop.

Οργανικό Traffic - Organic Traffic

Το οργανικό traffic είναι η βασική επιδίωξη των SEO expert. Αποτελείται από επισκέπτες που προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης, όπως το Google και το Yahoo!.

Το οργανικό traffic, δεν περιλαμβάνει τα επί πληρωμή αποτελέσματα σε μηχανές αναζήτησης, social media και τα λοιπά. Οι χρήστες του internet στις μέρες μας αναζητούν τα πάντα στις μηχανές αναζήτησης, από βιβλία έως ειδήσεις και από προϊόντα έως ιατρικές συμβουλές.

Το οργανικό traffic κερδίζεται όλο και πιο δύσκολα, μιας και οι μηχανές αναζήτησης έχουν επιλέξει να εμφανίζουν πρώτα τα paid αποτελέσματα που είναι ουσιαστικά οι πελάτες τους. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν αποδείξει πως η προσέλκυση οργανικών αποτελεσμάτων είναι εν τέλει πολύ πιο οικονομική και μόνιμη λύση από τα paid αποτελέσματα που βοηθούν πρόσκαιρα όσο η διαφήμιση είναι ενεργή.

Direct Traffic

Το direct traffic προκύπτει από τους επισκέπτες που δεν προέρχονται από referrer websites. Ένα referrer website περιέχει έναν σύνδεσμο του δικού μας website, που αν τον πατήσει ένας επισκέπτης καταλήγει στο website μας. Referrer websites θα μπορούσαν να είναι social media, άλλα website φιλικά προς το δικό μας κ.α.

Υπό κανονικές συνθήκες, το direct traffic προκύπτει από τους επισκέπτες που χειροκίνητα εισάγουν στο browser τους το URL του website ή πατούν ένα bookmark στον browser τους ή τους εμφανίζει το url αυτόματα ο browser επειδή έχουν επισκεφθεί ξανά το website μας.

Στην πράξη όμως, ο υπολογισμός του direct traffic είναι πιο δύσκολος μιας και έχει παρατηρηθεί ότι το direct traffic πολλών website αυξάνεται όταν αυξάνεται και το οργανικό traffic. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε παλαιούς browser ή mobile apps ή direct message apps που μπορεί να μη μεταφέρουν την πληροφορία του referrer website και υπολογίζεται ως direct.

Όπως και να έχει, το οργανικό traffic είναι αυτό που θα φέρει τους περισσότερους επισκέπτες στο website σας. Το οργανικό traffic θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα σας.

Επενδύοντας σε ένα σωστό πλάνο marketing, On-Page SEO, ποιοτικά κείμενα και Off-Page SEO τα οργανικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν. Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε επενδύοντας στα παραπάνω αντί να πληρώνετε διαφημίσεις που τα αποτελέσματα τους είναι πρόσκαιρα, όσο δηλαδή διαρκούν οι πληρωμές σας.

Η Cloud O.E. αποτελείται από μία ομάδα SΕΟ Experts, με εμπειρία σε πρακτικό αλλά και σε ερευνητικό κομμάτι. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία εξατομικευμένη προσφορά!

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά