Προβλήματα Wordpress και Λύσεις
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 23-07-2019
  • 2030 Unique Views

Το Wordpress είναι η μεγαλύτερη opensource πλατφόρμα ιστολογίου που υπάρχει στον κόσμο. Πληθώρα προγραμματιστών και σχεδιαστών έχουν ασχοληθεί και έχουν δημιουργήσει για την πλατφόρμα Wordpress πανέμορφα template και plugin που μπορούν να καλύψουν κάθε σας επιθυμία.

Plugin για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, plugin για τη δημιουργία social network, plugin για τη δημιουργία σελίδων online freelancing εργασίας και η λίστα των λειτουργιών δε σταματά. Περισσότερα από 55.000 plugin είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Κάνετε εύκολα εγκατάσταση την πλατφόρμα που θα βρείτε στο επίσημο website της εταιρίας, διαλέγετε ένα δωρεάν ή premium template, εγκαθιστάτε μερικά δωρεάν ή premium plugins και μία πανέμορφη ιστοσελίδα είναι έτοιμη για εσάς.

Τόσο εύκολο! Κανείς όμως δε μιλάει για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε, για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείτε την opensource πλατφόρμα του Wordpress.

Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά τη χρησιμοποίηση μιας opensource Wordpress πλατφόρμας και θα σας προτείνουμε λύσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να προκύψουν τα προβλήματα αυτά.

Αγαπάς το WordPress/WooCommerce σου και αναζητάς την επιτυχία;  Επέλεξε ένα managed πακέτο web hosting ή ακόμα καλύτερα εξειδικευμένα πακέτα για υποστήριξη ιστοσελίδων και eshop για να έχεις το κεφάλι σου πάντα ήσυχο.

Προβλήματα ασφαλείας του Wordpress

Το Wordpress, όπως όλες οι open source πλατφόρμες που διανέμονται δωρεάν στο κοινό, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας. Αναλογιστείτε ότι ο κώδικας του Wordpress είναι ανοιχτός στο κοινό, με άλλα λόγια οποιοσδήποτε έμπειρος - κακόβουλος προγραμματιστής μπορεί να εντοπίσει προβλήματα στον κώδικα και να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος του.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι όλες οι πλατφόρμες, ανεξάρτητα από τον/τους δημιουργούς της, αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας ή bugs στον κώδικά τους.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα μας, ο πυρήνας – core του Wordpress αποτελείται από καλογραμμένο κώδικα χωρίς ιδιαίτερα bugs και προβλήματα ασφαλείας.

Αντίθετα τα plugins που προσθέτουμε όλοι μας πάνω στον πυρήνα του Wordpress, είναι αυτά που κρύβουν πολλά bugs και προβλήματα ασφαλείας.

Για ποιο λόγο όμως;

Πολλά από τα plugins δεν δημιουργούνται από προγραμματιστές που βρίσκονται μέσα στην ομάδα developers του Wordpress. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του plugin και να το διαθέσει είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν, στους υπόλοιπους χρήστες του Wordpress. Κανείς δεν ελέγχει τις γνώσεις του προγραμματιστή και κανείς δεν ελέγχει το plugin για bugs και προβλήματα ασφαλείας.

Η λύση! Προτού εγκαταστήσετε ένα plugin, πάντα να ελέγχετε την σελίδα του για κριτικές από άλλους χρήστες. Μην παρατηρήσετε μόνο τον αριθμό των αστεριών και των κριτικών, Διαβάστε προσεκτικά τις κριτικές με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες που εγκατέστησαν το plugin. Χωρίς να είναι δεσμευτικό, επισκεφθείτε και την σελίδα του developer που δημιούργησε το συγκεκριμένο plugin. Τέλος, δείτε πότε έγινε η τελευταία αναβάθμιση του plugin. Αν το plugin έχει να αναβαθμιστεί πάνω από ένα μήνα, τότε είναι πιθανό ο developer να το έχει εγκαταλείψει.

Συμβατότητα Wordpress Plugins με αναβάθμιση

Σημαντική παρατήρηση: Ποτέ μην ξεχνάτε να αναβαθμίζετε τον πυρήνα – core του Wordpress, αμέσως μόλις κάποια αναβάθμιση είναι διαθέσιμη. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τις αναβαθμίσεις των plugins.

Για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία των αναβαθμίσεων μπορείτε να βρείτε plugins που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα την αναβάθμιση του Wordpress σας, κάτι το οποίο δε συστήνουμε και θα παρουσιάσουμε το λόγο παρακάτω.

Αναβαθμίζοντας τον πυρήνα – core του Wordpress, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμίσετε έπειτα και τα plugins που χρησιμοποιείτε. Αν όμως οι developer των plugin σας δεν έχουν βγάλει ακόμα αναβάθμιση; Το website σας ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα συμβατότητας μεταξύ της νέας έκδοσης του Wordpress με την έκδοση των plugin. Αν μιλάμε για ένα plugin που απλά εμφανίζει ένα slider, στη χειρότερη περίπτωση να μη φαίνεται, αν όμως μιλάμε για ένα plugin παραγγελιών ή ένα plugin μίας φόρμας επικοινωνίας, το πρόβλημα είναι σοβαρό μιας και οι πελάτες σας δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας, ούτε να καταχωρήσουν μία παραγγελία.

Ακόμα και αν το plugin που δεν αναβαθμίσατε δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο website σας, υπάρχει το ενδεχόμενο ο κώδικας του να είναι παλαιός και να δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας.

Η λύση! Δείτε καθημερινά μήπως ο πυρήνας ή κάποιο plugin έχει βγάλει κάποια αναβάθμιση και εγκαταστήστε τη άμεσα. Αν κάποιο plugin έχει καιρό να αναβαθμιστεί, απλά απενεργοποιήστε το ή αντικαταστήστε το με ένα αναβαθμισμένο. Προτιμήστε να αγοράσετε premium plugins τα οποία είναι πιθανότερο να προσφέρουν συχνότερες αναβαθμίσεις από ότι τα δωρεάν.

Αν η σελίδα Wordpress παραβιαστεί

Αν η σελίδα σας Wordpress παραβιαστεί και δεν έχετε πρόσφατο backup, ίσως να μη μπορέσετε ποτέ να λύσετε το πρόβλημα μιας και κανείς επαγγελματίας του χώρου δε θα μπορέσει να λύσει προβλήματα του κώδικα που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος developer.

Η λύση σε αυτό το σημείο θα ήταν να απεγκατασταθούν όλα τα plugin, να αναβαθμιστεί ο πυρήνας – core και έπειτα να βρεθούν νέα plugin συμβατά με τη νέα έκδοση. Σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να γίνουν στο live website. Θα πρέπει να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο backup και να κάνετε τις απαραίτητες εργασίες στο localhost.

Ο κώδικας του Wordpress website είναι ακατάστατος

Για να μην παρεξηγηθούμε, ο κώδικας του πυρήνα του Wordpress είναι απίστευτα καλογραμμένος. Παρόλα αυτά, τα plugin που εγκαθιστώνται πάνω στον κώδικα του πυρήνα είναι συχνά πολύ ακατάστατα.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά plugin χρησιμοποιούν in line CSS και JS τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον κώδικα. Σίγουρα κανείς από τους πελάτες σας δεν θα δει τον κώδικα την σελίδα σας. Ένας ακατάστατος κώδικας μπορεί όμως να σας στερήσει ταχύτητα και κατ' επέκταση επισκέπτες.

Λύση γι’ αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί, εκτός και αν επικοινωνήσετε με τον δημιουργό του plugin και του ζητήσετε να συμμαζέψει τον κώδικα του.

Το SEO που εφαρμόζεται με plugin δεν θα είναι αυτό που περιμένετε

Μπορεί να μην είστε ειδικός στο SEO και θέλετε να επιλέξετε ένα SEO plugin για να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες οργανικά στο website σας.

Υπάρχουν χιλιάδες SEO plugin δωρεάν και επί πληρωμή, παρόλα αυτά θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά το κατάλληλο. Μην προσπαθήσετε να συνδυάσετε plugin για SEO, γιατί ίσως προκύψουν διπλογραφίες στον κώδικα τις οποίες θα αξιολογήσουν αρνητικά οι μηχανές αναζήτησης. Προτιμήστε να αγοράσετε ένα SEO plugin για να είστε σίγουροι ότι τα χρήματα σας θα πιάσουν τόπο.

Βέβαια, ακόμα κι αν επιλέξετε να αγοράσετε ένα premium SEO plugin, ο κώδικας που θα προκύψει δεν θα είναι καθαρός και ίσως βαρύνει περαιτέρω την σελίδα σας. Μία βασική αρχή στο SEO είναι η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας, καθώς επίσης και ο καλογραμμένος κώδικας, έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης να καταλαβαίνουν τι αντιπροσωπεύει κάθε γραμμή του κώδικα.

Η λύση! Βρείτε κάποιο premium SEO plugin με καλές κριτικές. Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία στο χώρο του SEO. Αυτός θα σας συμβουλέψει για το ποιο plugin καλύπτει τις ανάγκες σας, είτε να σας προτείνει custom λύσεις Search Engine Optimization.

Συνοψίζοντας, το Wordpress δεν είναι κακό, είναι στην πραγματικότητα ένα φοβερό εργαλείο. Μπορείτε να έχετε δωρεάν ένα website για την επιχείρηση σας ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε μερικές ώρες online. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο (στις αναβαθμίσεις και στην εύρεση κατάλληλων plugin) και χρήμα (στην αγορά premium plugin) για να επιτύχετε ένα σταθερό, απροβλημάτιστο website χωρίς προβλήματα ασφαλείας, δυσλειτουργίες και bugs.

Αν αναλογιστούμε εν τέλει το κόστος του χρόνου για την εύρεση plugin και το άγχος για να κάνουμε τις αναβαθμίσεις στην ώρα τους, τα προβλήματα ασφαλείας και τις δυσλειτουργίες που αναφέραμε στο SEO, ίσως να ήταν προτιμότερο να επενδύσουμε χρήματα σε μία custom λύση κατασκευής eShop ή κατασκευής ιστοσελίδας.

Αν παρόλα αυτά είστε λάτρεις του Wordpress, η έμπειρη ομάδα της Cloud O.E. μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε σας πρόβλημα ή να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα Wordpress για εσάς.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε, επικοινωνήστε μαζί μας.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά