Πως θα επιλέξω το κατάλληλο Web Hosting
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 11-04-2019
  • 2473 Unique Views

Τι είναι Web Hosting

Η φιλοξενία ιστοσελίδων - web hosting είναι μια υπηρεσία που σου επιτρέπει να φιλοξενείς την ιστοσελίδα ή το eshop σου στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεσαι κάποιον ιδιαίτερο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (servers) ή τεχνογνωσία.

Τη φιλοξενία ιστοσελίδων αναλαμβάνουν εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων ή web hosting providers, που προσφέρουν χώρο στον διακομιστή - server τους καθώς και μέρος της σύνδεσής τους στο δίκτυο. Η έννοια Web Hosting αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία ο ιδιοκτήτης μίας ιστοσελίδας ενοικιάζει χώρο σε υπολογιστές (διακομιστές) για να τοποθετήσει τα αρχεία του ή και την ηλεκτρονική αλληλογραφία του - email.

Μήπως ψάχνεις για Web Hosting με ακραίες ταχύτητες και Ασφάλεια; Ανακάλυψε τα web hosting πακέτα της Cloud O.E.

Τι πρέπει να προσέξω;

Η συνεργασία με τον κατάλληλο web hosting provider - web hosting είναι πιο σημαντική από ότι νομίζεις. Αν επιλέξεις χωρίς έρευνα, ίσως η ιστοσελίδα σου να μην βρίσκεται συνεχώς online (Server Downtime), να είναι πολύ αργή ή ακόμη και να υπάρξει κάποια διαρροή δεδομένων από τον web server σου.

Τι είδους πακέτο web hosting χρειάζομαι

Η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας web hosting και πακέτου δε θα πρέπει να γίνεται χωρίς έρευνα και δοκιμές. Όλα εξαρτώνται από την ιστοσελίδα σου. Έχεις μια ιστοσελίδα με μικρή επισκεψιμότητα; Ή ένα eshop ή blog με μεγάλη επισκεψιμότητα; Θέλεις να φιλοξενήσεις μία opensource πλατφόρμα όπως το WordPress ή μήπως θέλεις να ανεβάσεις online ένα framework όπως το Laravel;

Ανάλογα με τις απαιτήσεις μπορείς να διαλέξεις ένα shared hosting ή ένα dedicated πακέτο. Εφόσον βρεις την εταιρεία web hosting που θα συνεργαστείς, ζήτησε τους να αξιολογήσουν την ιστοσελίδα ή το eshop σου και να σου προτείνουν οι ίδιοι εκείνο το πακέτο που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της ιστοσελίδας σου.

Ερώτηση! Γιατί δε μπορώ να το κάνω μόνος μου;  Απάντηση! Σαφώς και μπορείς. Ξεκίνησε με ένα shared πακέτο και εάν δε σε καλύπτει μπορείς να μεταφερθείς σε ένα semi dedicated ή dedicated πακέτο.

Υποστήριξη

Αν συμβεί κάτι στον server ή στο website/eshop σου, από τεχνικά σφάλματα έως επιθέσεις DNS, θα πρέπει τόσο ο developer όσο και ο web hosting provider να είναι σε θέση να διορθώσει το συντομότερο το πρόβλημα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πιεστική εάν έχεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα - eshop, το οποίο θα χάνει παραγγελίες κάθε λεπτό που βρίσκεται offline. Βεβαιώσου λοιπόν ότι η εταιρεία που σε φιλοξενεί έχει την τεχνογνωσία και τον χρόνο για να σε καλύψει σε κάθε ενδεχόμενο. Αν δεν έχεις developer να υποστηρίζει την ιστοσελίδα σου, ίσως ένα συμβόλαιο συντήρησης για υποστήριξη ιστοσελίδων σου λύσει τα χέρια. Αν πάλι το website/eshop σου είναι WordPress ή WooCommerce να ξέρεις ότι υπάρχουν και managed WordPress πακέτα που περιέχουν την υποστήριξη ιστοσελίδων μαζί με τη φιλοξενία.

Χαρακτηριστικά

Παρακάτω σου παρουσιάζω μερικές από τις έννοιες που θα συναντήσεις ψάχνοντας στο web για web hosting. Μην αγχωθείς με τις ορολογίες. Είναι ξεκάθαρα ενημερωτικές και μπορείς να τις παρακάμψεις εφόσον βρεις τον κατάλληλο web hosting provider.

  • Uptime: είναι ο χρόνος που βρίσκεται online ο server. Είσαι σίγουρος ότι το 99.9% up-time που υπόσχονται ισχύει;
  • Bandwidth: είναι η ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να διακινηθεί από και προς τον web server σου.
  • Disk Space: πόσο χώρο σου δίνουν για να φιλοξενήσεις τα αρχεία του website/eshop σου. Αν και πολλοί υπόσχονται απεριόριστο disk space, κράτα μικρό καλάθι και διάβασε τα ψιλά γράμματα.
  • Server Resources: είναι οι πόροι CPU και RAM που θα έχει στη διάθεση του το website σου.
  • SSL Certificate: Οι περισσότεροι web hosting providers σου παρέχουν δωρεάν και επι πληρωμένη πιστοποιητικά ασφαλείας για να προστατέψεις τους επισκέπτες σου κατά την επικοινωνία με τον server σου.
  • Control Panel: Μαζί με τον web server σου θα πάρεις και ένα control panel για να τον διαχειρίζεσαι. Μέσα από αυτό το περιβάλλον θα μπορείς να κρατήσεις backups, να διορθώσεις τα αρχεία της ιστοσελίδας σου ή και να διαβάσεις τα email σου σε web mail.
  • Επεκτασιμότητα: Μην ξεχνάς την επεκτασιμότητα. Όσο μεγαλώνει η ιστοσελίδα σου τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες της σε χώρο ή και επεξεργαστική δύναμη. Ρώτησε την εταιρεία που σε φιλοξενεί αν μπορείς να μεταβείς εύκολα από ένα πακέτο web hosting σε κάποιο άλλο.

Σαφώς και το παρόν άρθρο δε μπορεί να καλύψει κάθε πτυχή του web hosting. Παρόλα αυτά, θα χαρώ να σε βοηθήσω στο online ταξίδι σου. Επικοινώνησε μαζί μου και θα λύσω κάθε απορία σου.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά