Πως θα επιλέξω την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων
Alexandros K. Nasiopoulos
  • 15-07-2019
  • 1591 Unique Views

Είτε σκέφτεστε να κατασκευάσετε μία ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας είτε να αντικαταστήσετε την ιστοσελίδα που έχετε και να δημιουργήσετε μία καινούργια, σκέφτεστε πολύ σωστά. Μία σύγχρονη ιστοσελίδα ή ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την επιχείρησή σας. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το να επιλέξετε την εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, καθώς και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η νέα σας ιστοσελίδα, είναι σίγουρα μία δύσκολη υπόθεση.

Το διαδίκτυο ή internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου σχεδόν από το 2000. Στις αρχές του 2004 δημιουργήθηκε το facebook. Ήδη όμως από το 2003 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση της δημοφιλούς opensource CMS πλατφόρμας wordpress, όπως αναφέρεται στη wikipedia και το 2005 κυκλοφόρησε και η επίσης δημοφιλής πλατφόρμα joomla. Σήμερα υπάρχουν περίπου 300-400 Content Management Systems, με τα οποία μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μία ιστοσελίδα.

Ψάχνεις τον κατάλληλο συνεργάτη για να κατασκευάσει το website της επιχείρησης σου; Δες τις προτάσεις τη Cloud O.E. για κατασκευή ιστοσελίδας και μην ξεχνάς την προώθηση ιστοσελίδων!

Content Management Systems για κατασκευή ιστοσελίδας

Τα Content Management Systems ή CMS ή σε μετάφραση Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, επιτρέπουν στους χρήστες τους τη δημιουργία, διαχείριση και δημοσίευση διαδικτυακού περιεχομένου, χωρίς τη γνώση και χρήση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού. Αντ' αυτού οι παραπάνω διεργασίες εκτελούνται μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος διαχείρισης. Με απλά λόγια, με τη χρήση ενός CMS μπορεί ο οποιοσδήποτε μπροστά στον υπολογιστή του, να κατασκευάσει μία ιστοσελίδα με το ποντίκι και το πληκτρολόγιό του.

Εάν έχετε τη διάθεση, την υπομονή, τον απαραίτητο χρόνο, καταλαβαίνετε κάποια πράγματα από διαδίκτυο και υπολογιστές και είστε διατεθειμένοι να ψάξετε και να μάθετε και κάποια παραπάνω, μπορείτε ακόμα και μόνος σας να προχωρήσετε στην κατασκευή ιστοσελίδας. Θα χρειαστείτε βέβαια ένα server για να φιλοξενήσετε τη σελίδα σας, οπότε θα χρειαστείτε τελικά κάποια εταιρεία με την οποία θα πρέπει να συνεργαστείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Πως θα επιλέξω το κατάλληλο Web Hosting.

Στα CMS, η εμφάνιση δημιουργείται και αλλάζει με την εγκατάσταση template και οι λειτουργίες προστίθενται με την εγκατάσταση plugins ή modules. Κάποια από αυτά είναι δωρεάν και τα καλύτερα είναι επί πληρωμή. Επειδή τα opensource CMS, όμως, έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκατομμυρίων ιστοσελίδων, είναι ευάλωτα σε ιούς. Φανταστείτε ότι μόνο το wordpress που είναι το πιο δημοφιλές CMS, έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή 172 εκατομμυρίων ιστοσελίδων, από τις οποίες το 73.2% είναι ευάλωτες σε ιούς.

Που θέλουμε να καταλήξουμε με τα παραπάνω; Στο ότι με την πληθώρα των εργαλείων που υπάρχουν καθώς και την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μία ιστοσελίδα, είναι λογικό να υπάρχουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες επιχειρήσεις ή/και άτομα στην Ελλάδα μόνο που να ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την κατασκευή ιστοσελίδας. Μία ιστοσελίδα μπορεί να είναι στατική, να αποτελείται δηλαδή από αρχεία html ή να είναι custom, δηλαδή να αποτελείται από αρχεία που ο κώδικάς τους είναι γραμμένος 'στο χέρι' από έμπειρους προγραμματιστές.

Χαρακτηριστικά της εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων

Η συμβουλή μας για την επιλογή της κατάλληλης εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων είναι η εξής: Ακόμα και αν θέλετε μία ιστοσελίδα απλά για να έχετε μία ιστοσελίδα δεν θα ήταν συνετό να επιλέξετε τον οποιονδήποτε ασχολείται με την κατασκευή site. Γιατί μπορεί πολύ απλά να ξοδέψετε τσάμπα, λίγα ή πολλά χρήματα για την κατασκευή της. Μπορεί ακόμα χειρότερα να χάσετε προσωπικά δεδομένα πελατών σας και να εμπλακείτε σε χειρότερες καταστάσεις. Εάν νομίζετε ότι θέλετε μία ιστοσελίδα απλά για να υπάρχει, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Δεν είναι αρκετό αν έχω απλά μία ιστοσελίδα επιχείρησης;

Εάν όμως θέλετε μία ιστοσελίδα που θα φέρει αποτελέσματα από τη λειτουργία της και θα σας επιστρέψει πολλές έως εκατοντάδες φορές το κεφάλαιο που επενδύσατε για την κατασκευή της, άποψή μας είναι να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου. Ποια πρέπει να είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της κατάλληλης εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων με την οποία θα πρέπει να συνεργαστείτε;

Να έχει μία φυσική έδρα

Σίγουρα δε θέλετε να δώσετε ένα ποσό χρημάτων σε κάποιον ο οποίος δεν έχει μία φυσική έδρα, δεν έχει δηλαδή μία νόμιμη επιχείρηση. Με τον ίδιο τρόπο που κάνετε τις αγορές σας από ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία έχουν μία φυσική έδρα και ένα σταθερό τηλέφωνο για να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και στην επιλογή της εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων. Ο Τάκης από την Πάτρα που φτιάχνει site, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να του προκαταβάλετε ένα μικρό ή μεγάλο χρηματικό ποσό.

Να έχει γνώσεις προγραμματισμού

Στο σημείο αυτό μπορεί να αναρωτιέστε, αφού με τα CMS η κατασκευή ιστοσελίδας γίνεται μέσω γραφικού περιβάλλοντος, γιατί θα πρέπει ο συνεργάτης μου να έχει γνώσεις προγραμματισμού; Λοιπόν, οι λόγοι είναι τρεις. Αρχικά, γιατί ίσως χρειαστείτε κάποια λειτουργία την οποία δε διαθέτει κάποιο από τα plugin που κυκλοφορούν. Ή ίσως βρείτε ένα plugin με τις λειτουργίες που θέλετε, αλλά είναι πολύ ακριβό για να το αποκτήσετε. Εκεί θα πρέπει να επέμβει ο προγραμματιστής για να κατασκευάσει τις λειτουργίες αυτές. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να έχετε πληρώσει ακριβά ένα template ή ένα plugin και να μη θέλετε να το αντικαταστήσετε μόλις παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, λόγω ξεπερασμένης έκδοσης κώδικα. Πάλι θα χρειαστείτε ένα προγραμματιστή για να διορθώσει τα σφάλματα και να λειτουργήσει η ιστοσελίδα σας όπως πρέπει. Στην τρίτη περίπτωση βέβαια που επιθυμείτε μία custom ιστοσελίδα με κώδικα γραμμένο 'στο χέρι' και χωρίς όλα τα παραπάνω προβλήματα, εννοείται ότι πρέπει να βρείτε ένα συνεργάτη με άριστες γνώσεις προγραμματισμού. Για περισσότερες πληροφορίες για τις custom ιστοσελίδες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Custom Πλατφόρμες για την Κατασκευή Ιστοσελίδων.

Να έχει πτυχίο Πληροφορικής

Θεωρούμε πως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις γνώσεις που αποκτά καθώς και τις ικανότητες και τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου, με ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην Επιστήμη της Πληροφορικής. Ένας τέτοιος συνεργάτης είναι πιθανότερο να είναι ενημερωμένος σχετικά με τις εξελίξεις στην Επιστήμη της Πληροφορικής και να είναι σε θέση να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας να ανεβείτε σε ένα υψηλότερο επίπεδο, το οποίο δεν έχετε καν φανταστεί.

Να έχει κατασκευάσει και άλλες ιστοσελίδες

Σίγουρα δε θέλετε να επιλέξετε για συνεργάτη κάποιον που η πρώτη η ιστοσελίδα που θα κατασκευάσει, θα είναι η δική σας. Λογικό θα ήταν να ελέγξετε κάποιες προηγούμενες δουλειές του, ώστε να εκτιμήσετε την ποιότητα της κατασκευής. Δεν πιστεύουμε όμως ότι όσο μεγαλύτερη η ποσότητα, τόσο και καλύτερη η ποιότητα. Υπάρχουν νέοι με εξαιρετικές γνώσεις και δεξιότητες στην κατασκευή ιστοσελίδων, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν καταφέρει να βγουν στο προσκήνιο.

Προσοχή όμως! Όταν λέμε ποιότητα, δεν εννοούμε μόνο την εμφάνιση της ιστοσελίδας αλλά και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας. Πόσο γρήγορα ανοίγει, πόσο φιλική είναι προς τις μηχανές αναζήτησης, πόσο ασφαλής είναι απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις, αν εμφανίζεται σωστά σε κινητά τηλέφωνα κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μία σύγχρονη ιστοσελίδα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Πότε πρέπει να κατασκευάσετε μία νέα ιστοσελίδα επιχείρησης;

Να σας δώσει επιλογές

Θυμάστε μόλις πήγατε να αγοράσετε αυτοκίνητο; Μπήκατε στην πρώτη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που συναντήσατε και ζητήσατε ένα αυτοκίνητο; Ή μήπως ο πωλητής σας έδωσε να υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα και σας παρέδωσε ένα αυτοκίνητο; Είμαι σίγουρος πως δεν έγινε έτσι.

Οπότε γιατί να πάτε σε μία εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και να σας κατασκευάσει μία ιστοσελίδα; Θα πρέπει να σας δώσει επιλογές, με τα χαρακτηριστικά τους και το αντίστοιχο κόστος. Να σας εξηγήσει τα προτερήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής και εσείς να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Να σας βοηθήσει ή να αναλάβει να δημιουργήσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας

Αν έχετε σκοπό να γεμίσετε την ιστοσελίδα σας με φωτογραφίες που θα τραβήξετε μόνοι σας ή που θα βρείτε στο διαδίκτυο, τότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση, τη λειτουργία και την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας μπορεί να είναι είτε κείμενα, είτε εικόνες, είτε γραφιστικά σχέδια είτε κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Το περιεχόμενο είναι τόσο σημαντικό για τον επισκέπτη, όσο και για τις μηχανές αναζήτησης. Ο επισκέπτης θέλει να βλέπει μεγάλες εικόνες, με υψηλή ανάλυση. Αυτό όμως επιβαρύνει την ταχύτητα ανοίγματος της ιστοσελίδας σας, άρα και την κατάταξή της. Ο επισκέπτης βαριέται να διαβάζει μεγάλα κείμενα στα οποία επαναλαμβάνεται η λέξη κλειδί που προσπαθείτε να πετύχετε. Αντίθετα, οι μηχανές αναζήτησης 'λατρεύουν' τα μεγάλα κείμενα και 'θέλουν' να βλέπουν ένα keyword. Θα πρέπει, οπότε, ο συνεργάτης που θα επιλέξετε να διαθέτει τη γνώση αλλά και την εμπειρία για να βρει τη χρυσή τομή, όσον αφορά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

Να σας βοηθήσει με την προώθηση της ιστοσελίδας ή να την αναλάβει εξ ολοκλήρου

Έστω ότι κατασκευάσατε την ιστοσελίδα σας, προσθέσατε και κάποιο περιεχόμενο και έχει έρθει η ώρα να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας. Πως θα την προωθήσετε; Θα φτιάξετε φυλλάδια με την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας σας και θα μοιράσετε στην πόλη σας; Μήπως θα χρησιμοποιήσετε τα Google Ads; Ή θα προσπαθήσετε να την προωθήσετε μόνοι σας μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου; Ποιο κοινωνικό δίκτυο όμως θα επιλέξετε, αφού δεν προλαβαίνετε φυσικά να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας σε όλα; Η ανάρτηση που θα δημοσιεύσετε θα έχει κάποιο κείμενο, κάποια εικόνα, κάποιο σχέδιο γραφιστικής ή κάποιο συνδυασμό αυτών; Λογικά θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον που να μπορεί να σας βοηθήσει στα παραπάνω προβλήματα.

Να παρέχει τεχνική υποστήριξη

Βρήκατε τον κατάλληλο συνεργάτη, κατασκευάσατε την ιστοσελίδα σας, ξοδέψατε κάποιο χρηματικό ποσό, μικρό ή μεγάλο,  ασχοληθήκατε και άπειρες ώρες για να προσθέσετε περιεχόμενο και να την προωθήσετε και έχετε χαλαρώσει από το κομμάτι αυτό.

Αλλά κάποια μέρα είτε λόγω κακόβουλης επίθεσης, είτε λόγω ξεπερασμένης έκδοσης στον κώδικα, η ιστοσελίδα σας λειτουργεί με μειωμένες δυνατότητες ή ακόμα χειρότερα σταματάει εντελώς να λειτουργεί. Θα πρέπει ο συνεργάτης σας να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τη διόρθωση των σφαλμάτων και την επίλυση του προβλήματος ή τουλάχιστον να σας έχει ενημερώσει από την αρχή, ότι δεν μπορεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη. Και, πιστέψτε μας, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που μπορούν να προσφέρουν πραγματική τεχνική υποστήριξη σε ένα opensource CMS.

Χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας που θα επιλέξετε

Έστω ότι βρήκατε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και βρίσκεστε στο στάδιο της επιλογής της ιστοσελίδας που θα κατασκευάσετε. Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η νέα σας ιστοσελίδα, ώστε να έχετε κάποιο όφελος από τη δημιουργία της; Δε θέλετε να σας επιστραφεί τουλάχιστον η επένδυση που κάνατε για την κατασκευή ιστοσελίδας; Ή μήπως αυτό δε σας αρκεί και θέλετε να έχετε πραγματικά έσοδα από την ιστοσελίδα σας;

Θέλετε μία ιστοσελίδα παρουσίασης για την επιχείρησή σας ή μήπως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο θα πουλάτε προϊόντα; Θέλετε μία στατική ιστοσελίδα ή μία δυναμική ιστοσελίδα για να προσθέτετε νέο περιεχόμενο; Θέλετε μία ιστοσελίδα για να βρίσκουν το τηλέφωνο ή τη διεύθυνση της επιχείρησής σας ή θέλετε να έχετε οργανικά αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης; Θέλετε μία ιστοσελίδα για να 'παίζετε' και να 'πειραματίζεστε' ή θέλετε ένα σταθερό εργαλείο για να κάνετε δουλειά; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο άρθρο μας, όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή ιστοσελίδας.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για αυτά που διαβάσατε ή έχετε απορίες που θέλετε να λύσουμε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά