Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή ιστοσελίδας
Alexandros K. Nasiopoulos
  • 29-07-2019
  • 1775 Unique Views

Μήπως σκέφτεστε, "Κατασκευή ιστοσελίδας..... απλό. Θα βρω κάποιον που ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων, θα διαθέσω δύο με δυόμιση κατοστάρικα και σε 4-5 μέρες θα έχω μια ολοκαίνουργια ιστοσελίδα. Ή μπορεί να δώσω ένα - δύο κατοστάρικα παραπάνω και να φτιάξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα".

Αν σκέφτεστε βέβαια έτσι, δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες του χώρου που προσπαθούν να διαφημιστούν κάπως έτσι:

(Σημείωση: Στις επόμενες παραγράφους δεν θα προσπαθήσουμε να διαφημίσουμε την εταιρεία μας, ούτε να κατηγορήσουμε πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις. Θα αναφέρουμε όμως παραδείγματα τα οποία είναι πραγματικά, ώστε να γίνουμε αντιληπτοί.)

"Κατασκευή ιστοσελίδας 203€, παράδοση σε 3.5 ημέρες"

Είναι όμως πράγματι τόσο απλό;

Ακόμα και τα 200 ή 400 ευρώ που θα διαθέσετε για την κατασκευή ιστοσελίδας ή για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, για να το διαθέσετε αψήφιστα. Και είστε σίγουροι ότι θα εκτελεί σωστά τις "εργασίες" που πρέπει να εκτελεί μία ιστοσελίδα; Επιπλέον, γνωρίζετε το ποσό που θα πρέπει να διαθέσετε για τη διατήρηση και προώθηση της ιστοσελίδας; Ή μήπως πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή και να αναλύσουμε την κατασκευή ιστοσελίδας;

Δεν επιθυμούμε να σας κουράσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες αλλά θα χρειαστούν ορισμένες, ώστε να γίνουμε κατανοητοί.

Τι ακριβώς είναι μία ιστοσελίδα;

Σύμφωνα με τη wikipedia, "Η ιστοσελίδα είναι ένα έγγραφο κατάλληλο, ώστε να ενεργεί ως διαδικτυακός πόρος, στο παγκόσμιο διαδίκτυο".

Κατάλληλο έγγραφο, σημαίνει ένα έγγραφο το οποίο μπορεί να διαβάσει ο browser που χρησιμοποιείτε για να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο. Δηλαδή ένα έγγραφο που μπορεί να περιέχει περιέχει html, css, javascript, κείμενο και αριθμούς. Διαδικτυακός πόρος, είναι ένα αναγνωρίσιμο αντικείμενο ή μία αναγνωρίσιμη οντότητα, στο διαδίκτυο.

Οπότε σύμφωνα με τον ορισμό της, μία ιστοσελίδα μπορεί να είναι κάπως έτσι:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή ιστοσελίδας

Η παραπάνω εικόνα είναι η εικόνα μίας ιστοσελίδας, που περιέχει html, css, javascript, κείμενο και αριθμούς. Ακόμα περισσότερο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και seo-friendly, μιας και οι λέξεις κλειδιά "κατασκευή ιστοσελίδας" βρίσκονται στο url, στο tag "title" στο tag "h1" και στην περιγραφή με "bold" χαρακτήρες.

Μπορώ να σας κατασκευάσω μία παρόμοια ιστοσελίδα στην τιμή του 1€ και να σας την παραδώσω σε 60 δευτερόλεπτα. Θα μου δίνατε το 1€ για την κατασκευή ιστοσελίδας; Θα ήσασταν ικανοποιημένοι και ήσυχοι ότι κάνατε το καλύτερο δυνατό για την επιχείρησή σας, αφού προχωρήσατε στην κατασκευή ιστοσελίδας; Καλύπτει αυτή η ιστοσελίδα, τις ανάγκες της επιχείρησής σας;

Ποιες ανάγκες της επιχείρησής σας, μπορεί να καλύψει η κατασκευή ιστοσελίδας;

Πρόκειται να δαπανήσετε κάποια χρήματα για την απόκτηση ενός εργαλείου για την επιχείρησή σας. Αν αναλογιστείτε ότι ο μέσος ενήλικας ξοδεύει σχεδόν 6 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο και ότι το παγκόσμιο ποσοστό των πωλήσεων μέσω του διαδικτύου καταλάμβανε το 10.2% των συνολικών πωλήσεων λιανικής για το 2017 και αναμένεται να φθάσει στο 17.5% το 2021, καταλαβαίνετε ότι η ιστοσελίδα σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, ικανό να κρίνει την πορεία αλλά και το ποσοστό ανάπτυξης της επιχείρησής σας. Ποιες ανάγκες της επιχείρησής σας, θα πρέπει να μπορεί να καλύψει η ιστοσελίδα σας;

Προβολή της επιχείρησής σας

Εμφάνιση της ιστοσελίδας

Πρώτα από όλα, θα χρειαστείτε μία ιστοσελίδα που να προβάλλει κατάλληλα την επιχείρησή σας. Θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την επιχείρησή σας, να μη δείχνει παλιά και παραμελημένη, να εμφανίζεται σωστά σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί ο επισκέπτης και να προβάλλει σωστά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. 

Αναφερόμαστε στην εμφάνιση της ιστοσελίδας σας. Η εμφάνιση και η αισθητική μίας ιστοσελίδας, καθορίζονται από το template το οποίο συνήθως περιέχει html, css, javascript, κείμενο και εικόνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων που βρίσκονται στο διαδίκτυο έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση έτοιμων template. Όλοι μας τα έχουμε χρησιμοποιήσει και όλοι θα συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε, σίγουρα για πολύ καιρό ακόμη. Οι προγραμματιστές "πατάνε" πάνω στο template και δημιουργούν τις λειτουργίες της ιστοσελίδας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την αισθητική της.

Το template καθορίζει αν η ιστοσελίδα θα είναι responsive, αν θα φαίνεται δηλαδή σωστά σε όλες τις συσκευές. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα της ιστοσελίδας. Υπάρχουν template που χρησιμοποιούν τεράστιο κώδικα javascript, για την αισθητική της ιστοσελίδας. Ακόμα χειρότερα, μπορεί αυτός ο κώδικας να μη βρίσκεται στο server που φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας, αλλά σε κάποιο άλλο server, αγνώστου προέλευσης και χαρακτηριστικών και να επιβαρύνει σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας.

Ταχύτητα της ιστοσελίδας

Η ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι τόσο σημαντική για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας όσο είναι και για τις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google). Σίγουρα δε θέλετε να ταλαιπωρείτε τους επισκέπτες σας και να τους κάνετε να περιμένουν, όταν προσπαθούν να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα σας. Ούτε οι μηχανές αναζήτησης δεν επιθυμούν να ταλαιπωρούν τους χρήστες του διαδικτύου και γι' αυτό κατατάσσουν χαμηλά τις "αργές" ιστοσελίδες.

Συμβατότητα της ιστοσελίδας

Για τη σωστή προβολή της επιχείρησής σας, θα πρέπει επίσης η ιστοσελίδα σας να λειτουργεί σωστά και να φαίνεται παντού σωστά. Μία ιστοσελίδα μπορεί να περιέχει παλιό κώδικα php (στις δυναμικές ιστοσελίδες) ή javascript ή τμήματα κώδικα javascript, που δεν μπορούν να διαβάσουν όλοι οι server (php) και όλοι οι browser (javascript). Αυτό ονομάζεται συμβατότητα της ιστοσελίδας με το server που τη φιλοξενεί και με τους διάφορους browser που υπάρχουν.

Ασφάλεια της ιστοσελίδας

Θα πρέπει επίσης η ιστοσελίδα σας να μην παρουσιάζει κενά ασφαλείας και να έχει ένα ισχυρό τείχος προστασίας, απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις. Όπως έχουμε ξαναπεί, το wordpress που είναι το πιο δημοφιλές CMS, έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή 172 εκατομμυρίων ιστοσελίδων, από τις οποίες το 73.2% είναι ευάλωτες σε ιούς. Ένας hacker μπορεί να εντοπίσει τα ευάλωτα σημεία μίας ιστοσελίδας wordpress μέσα σε λίγα λεπτά, με τη χρήση δωρεάν προγραμμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων στο wordpress. Υπάρχουν επίσης και custom πλατφόρμες που δεν παρουσιάζουν κενά ασφαλείας και προβλήματα.

Προσέλκυση νέων πελατών και αύξηση του τζίρου

Εάν εξασφαλίσετε ότι η ιστοσελίδα σας παρέχει την κατάλληλη προβολή που αρμόζει στην επιχείρησή σας, θα πρέπει να καθησυχάσετε; Ή μήπως θα πρέπει να ζητήσετε κάτι παραπάνω από την ιστοσελίδα σας; Δε θα σας άρεσε αν η επένδυση που κάνατε για την αγορά και κατασκευή ιστοσελίδας, σας απέδιδε και οικονομικά οφέλη; Εάν δηλαδή σας έφερνε νέους πελάτες στην επιχείρησή σας ή βοηθούσε στην αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ή υπηρεσιών σας; Πως θα μπορούσε αυτό να γίνει εφικτό;

Για την προσέλκυση νέων πελατών ή/και την αύξηση τζίρου της επιχείρησής σας, θα πρέπει να προβληθείτε σε μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού. Να σας γνωρίσει, δηλαδή, περισσότερος κόσμος. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να προβάλετε την επιχείρησή σας, μέσω της προώθησης της ιστοσελίδας σας. Ποιοι τρόποι υπάρχουν, λοιπόν, για την προώθηση της ιστοσελίδας σας;

Θα αναλύσουμε την προώθηση ιστοσελίδας σε επόμενο άρθρο μας. Πάμε όμως να δούμε επιγραμματικά τους πιο δημοφιλείς τρόπους προώθησης, για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε και έχει νόημα για το σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου.

  • Παραδοσιακοί τρόποι προώθησης: Διαφημιστικά φυλλάδια, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά
  • Προώθηση μέσω email
  • Προώθηση στα κοινωνικά μέσα
  • Προώθηση σε ομάδες συζητήσεων - forum
  • Προώθηση με επί πληρωμή διαφήμιση στο διαδίκτυο - Google Ads
  • Επί πληρωμή ή πληρωμή on-click για την προώθηση ή διαφήμιση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες

Το κακό με όλους τους παραπάνω τρόπους προώθησης είναι ότι πρέπει συνεχώς να καταναλώνετε πόρους, για να συνεχίσουν να φέρνουν αποτελέσματα. Όταν λέμε πόρους εννοούμε χρόνο ή/και χρήματα. Αν σταματήσετε π.χ. να πληρώνετε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο, η διαφήμισή σας θα διακοπεί. Αντίστοιχα αν δεν προλαβαίνετε να στείλετε πλέον email ή τα email σας πηγαίνουν στα spam, δεν θα προωθείται η ιστοσελίδα σας. 

Υπάρχει όμως ένα τρόπος προώθησης της ιστοσελίδας σας, που κάποια στιγμή σταματάει να ζητάει πόρους ή μπορεί να ζητάει ελάχιστους. Αναφερόμαστε φυσικά στο οργανικό traffic ή οργανικά αποτελέσματα, έναν όρο που σίγουρα έχετε συναντήσει πολλές φορές στα άρθρα μας.

Τι είναι τα οργανικά αποτελέσματα; 

Όταν λέμε οργανικά αποτελέσματα, εννοούμε τους χρήστες του διαδικτύου που θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα σας, όταν αναζητούν στο διαδίκτυο κάτι το οποίο προσφέρετε στην ιστοσελίδα σας. Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι ένα προϊόν, μία υπηρεσία ή ακόμα και μία πληροφορία που έψαχναν οι χρήστες στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, με το άρθρο μας αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε τους χρήστες που θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο τις λέξεις κλειδιά "κατασκευή ιστοσελίδας". Εννοείται βέβαια ότι θέλουμε να δώσουμε και σημαντικές πληροφορίες, σε όσους αποφασίσουν να το διαβάσουν.

Το να πετύχετε οργανικά αποτελέσματα είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε το βαθμό δυσκολίας ή τον απαραίτητο χρόνο, καθώς εξαρτώνται άμεσα από το κοινό στο οποίο στοχεύετε (target-group) αλλά και από τον ανταγωνισμό σας. Φυσικά μπορεί να γίνει εκτίμηση, αναλύοντας τον ανταγωνισμό. Αν όμως έχετε μία μικρή ή μικρομεσαία ή μία νέα επιχείρηση, θεωρούμε πως τα οργανικά αποτελέσματα  είναι μονόδρομος μιας και οι πόροι που μπορείτε να διαθέσετε για την προώθηση της ιστοσελίδας σας κάποια στιγμή θα εξαντληθούν.

Όσο αυξάνονται τα οργανικά σας αποτελέσματα, τόσο η ιστοσελίδα σας ανεβαίνει θέσεις ή αλλιώς κατατάσσεται ψηλότερα, στις μηχανές αναζήτησης. Όσο η ιστοσελίδα σας ανεβαίνει θέσεις, τόσο αυξάνονται τα οργανικά σας αποτελέσματα και ο κύκλος συνεχίζει.

Τι σχέση έχουν τα οργανικά αποτελέσματα με την κατασκευή ιστοσελίδας και πως μπορείτε να τα αυξήσετε;

Το σημείο στο οποίο τα οργανικά αποτελέσματα έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή ιστοσελίδας είναι το on-site seo και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας σας π.χ. η ταχύτητά της. Το on-site seo είναι τεχνικές seo - search engine optimization, που υπάρχουν στον κώδικα της ιστοσελίδας σας. Εσείς δεν τις βλέπετε, αλλά τις βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης. Και δεν τις βλέπουν απλά! Οι τεχνικές seo διαδραματίζουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει συχνά στο διαδίκτυο τον όρο seo, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δικαιολογημένα γιατί στις μέρες μας μία ιστοσελίδα χωρίς το κατάλληλο ποσοστό seo, πολύ δύσκολα θα "ανέβει" στις μηχανές αναζήτησης. Πολλοί είναι αυτοί που υπόσχονται seo. Συγκεκριμένα, είναι πολλοί αυτοί που υπόσχονται π.χ. seo-friendly ιστοσελίδα wordpress, με δύο, τρία ή και τέσσερα κατοστάρικα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ένα καλό seo-friendly template κοστίζει γύρω στα 200-250€ και ένα καλό seo plugin για wordpress κοστίζει γύρω στα 500€. Είστε ελεύθεροι να κάνετε μόνοι σας τις μαθηματικές πράξεις, για να εξακριβώσετε αν ταιριάζουν οι αριθμοί.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε τα οργανικά σας αποτελέσματα. Οι κυριότεροι είναι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, περιεχόμενο εκτός της ιστοσελίδας σας και τα backlinks. Υπάρχει βέβαια και το black hat seo το οποίο όμως δε συστήνουμε, σε καμία περίπτωση. Θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ανάλυση, σε επόμενο άρθρο μας.

Μείωση του κόστους προβολής της επιχείρησής σας

Σίγουρα δε θα είχε νόημα η απόκτηση ενός εργαλείου που είναι προορισμένο να κάνει μία δουλειά αν δε συμφέρει οικονομικά σε σχέση με κάποιο άλλο εργαλείο, που κάνει την ίδια δουλειά. Τι εννοούμε:

Έστω ότι πληρώνετε 75€ το μήνα, δηλαδή 900€ το έτος για μία διαφήμιση στο ραδιόφωνο και άλλα 400€ το έτος για την σχεδίαση, το τύπωμα και το μοίρασμα 5000 διαφημιστικών φυλλαδίων, δηλαδή 1300€/έτος. Στα 5 χρόνια θα ξοδέψετε 6500€. Η προβολή αυτή, σας φέρνει Χ πελάτες το έτος στην επιχείρησή σας.

Έστω ότι η κατασκευή ιστοσελίδας σας στοίχισε 500€ και θα δουλεύει για 5 χρόνια και σε αυτά τα 5 χρόνια θα πληρώνετε 50€ το έτος για τη φιλοξενία της, 15€ το έτος για το domain name, 100€ το έτος για τη συντήρησή της και 86€ το μήνα για την προώθησή της. Στα 5 χρόνια θα ξοδέψετε περίπου 6500€ και θα σας φέρει Ψ πελάτες στην επιχείρησή σας.

Η κατασκευή ιστοσελίδας θα είχε νόημα, μόνο εάν το Ψ είναι μεγαλύτερο του Χ. Βασικά δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί σε 5 χρόνια θα πρέπει να ξαναπληρώσετε φυλλάδια ή διαφήμιση για την προώθηση της επιχείρησής σας, ενώ και να χρειαστεί να κατασκευάσετε μία καινούργια ιστοσελίδα, το domain name που κοστίζει 15€/έτος, μαζί με το περιεχόμενο που θα έχετε αναπτύξει, θα έχουν αποκτήσει ένα κύρος και θα φέρνουν "μόνα τους" πελάτες. Δε θέλουμε όμως να καταλήξουμε εκεί.

Θέλουμε να καταλήξουμε στο ότι τα χρήματα που θα δώσετε για την κατασκευή ιστοσελίδας είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να πληρώνετε για τη διατήρηση και κυρίως την προώθησή της, αν δεν κάνετε μία έξυπνη επιλογή στην αρχή, μόλις είναι να κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας. Θα σας φέρω ορισμένα πραγματικά παραδείγματα, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Πελάτης μας, μας προσέγγισε το 2018 για την κατασκευή μίας seo-friendly ιστοσελίδας, ώστε να αντικαταστήσει τη "seo-friendly" ιστοσελίδα που του είχε κατασκευάσει επιχείρηση κατασκευής ιστοσελίδων το 2017 και του είχε κοστίσει 500€.

Άλλος πελάτης μας, μας προσέγγισε για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος, ώστε να απαλλαγεί από τα 150€ το μήνα που πλήρωνε για τη φιλοξενία του ηλεκτρονικού του καταστήματος και τα διπλάσια ή τριπλάσια για την προβολή του σε δημοφιλή ιστοσελίδα λιανικών πωλήσεων, μιας και δεν είχε οργανικά αποτελέσματα.

Ένας άλλος πελάτης μας, μας προσέγγισε για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος γιατί πλήρωνε 150€ το έτος για τη φιλοξενία του ηλεκτρονικού του καταστήματος και 200-300€ κάθε φορά που χάλαγε και επιπλέον έπρεπε να καταχωρεί όλα τα προϊόντα από την αρχή.

Τώρα που γνωρίζετε όσα πρέπει, είστε ελεύθεροι να ψάξετε για την κατασκευή ιστοσελίδας.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για αυτά που διαβάσατε ή έχετε απορίες που θέλετε να λύσουμε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ψάχνεις τον κατάλληλο συνεργάτη για να κατασκευάσεις το eshop ή το website σου; Απλά ρίξε μια ματιά στην πρόταση της Cloud O.E. για κατασκευή eshop και κατασκευή ιστοσελίδων.

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά