Backlinks: Ποια backlink να επιλέξω;
Konstantinos I. Roumeliotis
  • 09-10-2019
  • 1652 Unique Views

Τα backlinks αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του SEO. Οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν τα backlink και καταλαβαίνουν ότι το website είναι αξιόπιστο και αξίζει να φανεί πρώτο στις αναζητήσεις - Search Engine Result Pages (SERPs). Παρόλα αυτά, δεν έχουν όλα τα backlink την ίδια βαρύτητα. Υπάρχουν backlink τα οποία έχουν μεγαλύτερη αξία από άλλα.

Πριν όμως αναλύσουμε κάθε τύπο backlink ξεχωριστά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες που κάνουν ένα backlink πιο πολύτιμο από κάποιο άλλο.

Θέλεις ένα αποτελεσματικό πλάνο Off-page SEO; Δες τα πακέτα που σου προσφέρει η Cloud O.E. για προώθηση ιστοσελίδων και eshop.

Παράγοντες Backlink

  • Ένας παράγοντας είναι το Search Authority του website που μας δίνει ένα backlink. Περισσότερα για τον συγκεκριμένο παράγοντα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας για το Search Authority.
  • Ένας άλλος παράγοντας είναι αν το backlink είναι do follow ή no follow. Ένα link που χαρακτηρίζεται ως do follow λέει στις μηχανές αναζήτησης να το ακολουθήσουν γιατί είναι σημαντικό. Αντίθετα ένα link που χαρακτηρίζεται ως no follow λέει στις μηχανές αναζήτησης να μην το ακολουθήσουν. Και οι δυο τύποι backlink όμως είναι σημαντικοί μιας και φέρνουν traffic στο website μας. Το νέο core update στον αλγόριθμο της Google φέρνει στο φως νέους τύπους link όπως το nofollow sponsored και φαίνεται πως και τα nofollow link πλέον θα αξιολογούνται θετικά.
  • H τοποθεσία του link είναι επίσης ένας παράγοντας για την αξία του backlink. Αν ένα backlink βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις ενός άρθρου είναι πιο αξιόλογο από εκείνα που βλέπουμε συνήθως στο footer ή στο header.

Οι σημαντικότεροι τύποι Backlink

  • Guest Posting Backlinks ή Guest Blogging Backlinks

Ο καλύτερος τύπος link για να προωθήσετε το website σας είναι να σας αναφέρουν άλλα website στα κείμενα - άρθρα τους. Έχοντας ένα ποιοτικό περιεχόμενο πολλά website θα θέλουν να το αναφέρουν στα άρθρα τους με σύνδεσμο. Μπορείτε επίσης και εσείς οι ίδιοι να δημοσιεύσετε ένα άρθρο σας σε τρίτα website με backlink - article submission, εφόσον το άρθρο σας είναι αξιόλογο και προσφέρει κάποια χρησιμότητα στον επισκέπτη.

  • Profile Backlinks

Έστω ότι δημιουργείτε ένα profile σε μία σελίδα ή ένα forum ή σε έναν επαγγελματικό οδηγό. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής ίσως σας ζητηθεί να βάλετε έναν σύνδεσμο του website σας. Ο σύνδεσμος αυτός αποτελεί profile backlink. Τα συγκεκριμένα link ίσως είναι do follow, ίσως no follow. Ότι τύπος και αν είναι σίγουρα μετρούν σαν backlink. Παρόλο που δεν έχουν την βαρύτητα των guest posting είναι και αυτά χρήσιμα για την προσέλκυση επισκεπτών και το χτίσιμο search authority.

  • Comment Backlinks

Κάθε blog έχει έναν χώρο κάτω από κάθε άρθρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να σχολιάσουν. Συνήθως στις ευάλωτες opensource πλατφόρμες τις φόρμες των σχολίων εκμεταλλεύονται spammers που τοποθετούν το link της σελίδας τους για να κερδίσουν backlink. Αντίθετα, ένα αξιόλογο σχόλιο με σύνδεσμο σε ένα υψηλής ποιότητας blog μετράει σαν backlink. Πως ξεχωρίζουν όμως οι μηχανές αναζήτησης ποιο comment link είναι σημαντικό και ποιό όχι; Καταρχάς κοιτούν αν το blog είναι high authority ή αν υπάρχουν πολλά comment links στα σχόλια. Αν είναι high authority τότε συνήθως τα link στα σχόλια έχουν ελεγχθεί από το διαχειριστή και είναι αξιόπιστα. Αντίθετα, αν υπάρχουν πολλά link στα σχόλια ενός άρθρου κάτι πάει στραβά και το website ίσως είναι επισφαλές. Τα comment backlinks λοιπόν είναι χρήσιμα όμως πρέπει να γίνονται με προσοχή. Οποιοδήποτε λάθος ίσως βλάψει ανεπανόρθωτα το website σας.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι η google έχει ανακοινώσει στο search console help πως οποιαδήποτε προσπάθεια να χειραγωγηθεί το PageRank ενός website ή η κατάταξη της ιστοσελίδας στα search results (όπως ονομάζεται link building), παραβιάζει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας της και η προσπάθεια τιμωρείται.

Link building είναι όταν μόνοι σας προσπαθείτε τοποθετώντας το link της σελίδας σας σε άλλα website για να κερδίσετε backlink, είτε αυτό είναι άρθρο, είτε comment. Αντίθετα αν σας αναφέρουν άλλα άρθρα ή σελίδες φυσικά μέσα στο κείμενο χωρίς να παρεμβαίνετε οι ίδιοι με ή χωρίς χρήματα στη συγγραφή, δεν τίθεται θέμα.

Συνοψίζοντας, κάθε τύπος backlink από τα παραπάνω είναι σημαντικός με μέτρο. Συμφωνούμε ότι οι ανταγωνιστές σας εφαρμόζουν link building χωρίς να τιμωρούνται “προς το παρόν” και για να τους φτάσετε στα SERPs πρέπει να εφαρμόσετε και εσείς. Τα backlinks ουσιαστικά αποτελούν ψήφο από άλλα website ότι το περιεχόμενο σας είναι χρήσιμο και προτείνουν στους αναγνώστες τους να το διαβάσουν. Μια συμβουλή που δίνει η google και εμείς σε πολλά άρθρα μας είναι ότι μπορείτε να κερδίσετε φυσικά backlink από ιστοσελίδες που σας αναφέρουν απλά δημιουργώντας χρήσιμο, μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο.

Η Cloud O.E. Βρίσκεται δίπλα στην προσπάθειά σας για καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Προσφέρουμε On-page SEO υπηρεσίες, υπηρεσίες δημιουργίας ποιοτικού περιεχομένου και άλλες υπηρεσίες όπως η επίτευξη της 1ης σελίδας χωρίς να ασχοληθείτε εσείς με τίποτα. Επικοινωνήστε μαζί μας για μία δωρεάν αξιολόγηση της ιστοσελίδας σας.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας ή έχετε κάποιο σχόλιο, αξιολογήστε μας παρακάτω!

Έχεις την Ιδέα;
Ήρθε η ώρα να την υλοποιήσουμε!
Ζήτησε Προσφορά